پاورپوینت درک مفاهیم و استراتژی های پورتر
عنوان کامل : پاورپوینت درک مفاهیم و استراتژی های پورتر
تعداد اسلایدها: ۹۰ اسلاید
فهرست مطالب پاورپوینت درک مفاهیم و استراتژی های پورتر :
بررسی افکار مایکل پورتر – ذهنیت های صحیح رقابت – نیروهای پورتر – تحلیل نیروهای پورتر – چارچوب نیروهای پورتر – تحلیل رقبا – تحلیل صنعت – زنجیره ارزش پورتر – کنترل هزینه ها – جمعبندی
نمونه ای از اسلایدهای درک مفاهیم و استراتژی های پورتر :
این پاورپوینت توسط گروه علمی پایگاه اطلاع رسانی صنعت، مورد تایید قرار گرفته است.
نگاهی به فایل پاورپوینت درک مفاهیم و استراتژی های پورتر :
کاربرد این پاورپوینت :
در مباحث استراتژیک یکی از حوزه های مهم استراتژی های رقابتی پورتر می باشد که در پاورپوینت درک مفاهیم و استراتژی های پورتر به بررسی تمام ابعاد استراتژی های پورتر می پردازد. افرادی که علاقه مندند تا با استراتژی های پورتر آشنا شوند و نحوه شکل گیری و کاربر این استراتژی های را نیز درک کنند می تواند پاورپوینت درک مفاهیم و استراتژی های پورتر را ملاحظه کنند. همچنین از پاورپوینت درک مفاهیم و استراتژی های پورتر می توان به عنوان منبع آموزشی و فایلی برای ارائه های کلاسی استفاده کرد.
بلافاصله پس از پرداخت، لینک دانلود پاورپوینت در اختیار شما قرار می گیرد.
در اسلاید شماره ۴۱ از پاورپوینت درک مفاهیم و استراتژی های پورتر چنین می خوانیم:
پورتر در تحقیقات اولیه خود مجموعه ای از استراتژی های عمومی را معرفی کرد – تمرکز، تمایز، و رهبری هزینه که به سرعت به رایج ترین رویکردها برای تفکر و تصمیم گیری پیرامون انتخاب های کلیدی استراتژیک تبدیل شدند. هر یک از این سه رویکرد، پایه ای ترین سطح ثبات و سازگاری که یک استراتژی اثربخش باید داشته باشد را منعکس می کنند. تمرکز، گستردگی یا محدودیت مشتریانی که سازمان به آنها خدمت می کند را نشان می دهد. تمایز، این امکان را برای سازمان فراهم می کند که قیمتی بیشتر از قیمت صنعت برای محصولات یا خدمات خود تعیین کند. رهبری هزینه، امکان رقابت از طریق قیمت نسبی پایین را برای سازمان فراهم می کند. این ویژگی های گسترده ی گونه های استراتژی، ابعاد اساسی انتخاب های استراتژیک مرتبط با هر صنعت را تحت پوشش قرار می دهد.
علاوه بر این، پورتر یک اشتباه رایج استراتژیک را نیز مطرح می کند،که آن را با عنوان گیر افتادن در میان استراتژی ها می شناسند. این زمانی اتفاق می افتد که سازمان سعی دارد همه نیازهای همه مشتریان را پاسخگو باشد، بنابراین سازمان هایی که از استراتژی رهبری هزینه استفاده می کنند و تنها نیازهای “معین و به اندازه ای ” از مشتریان را تامین می نمایند، از یک سو، و سازمان هایی که استراتژی تمایز دارند و از عملکرد بهتری در برآورده ساختن نیازهای مشتریانی که ” توقع بیشتر دارند ” برخوردار می باشند، از سوی دیگر، این سازمان سر در گم را تحت فشار قرار می دهند.