شرکت‌ها

۵ روش خمکاری فلزات + مزایا و معایب

انواع روش‌های خمکاری فلزات کدامند؟ خمکاری فلزات یکی از تکنیک‌های مهم در صنعت فلزکاری است که از آن برای حالت دادن به فلز کاربرد دارد. در این فرایند مکانیکی با اعمال فشار کنترل شده فرم فلزات به دلخواه و بسته به کاربرد تغییر داده می‌شود. این تکنیک برای ایجاد تغییرات دلخواه در مبلمان فلزی، ورق‌های سقف، قطعات مختلف بدنه خودرو‌ و غیره کاربرد دارد. در ادامه شما را با روش‌های مختلف خمکاری آشنا می‌کنیم.

خم‌کاری فلزات چیست؟

خمکاری فلز (Bending) فرآیندی است که طی آن ظاهر و به طور کلی شکل فلزات را با حجم ثابت تغییر می‌دهند. به عبارتی در این روش ویژگی طول و ضخامت ورق بدون تغییر است و تنها پارامترهای خارجی آن دچار تغییر می‌شوند. این روش برای اعمال تغییرات دلخواه در پروژه‌های صنعتی از جمله صنعت کشاورزی، الکترونیک و ساختمان سازی  استفاده می‌شود. انجام این فرایند علاوه‌بر تخصص و مهارت به آشنایی با ضخامت و میزان خمش یا به عبارتی حداکثر میزان خم شدن فلزات بدون شکستگی نیاز دارد. به طور کلی فرایند خم‌کاری برای فلزات با ضخامت کم قابل اجرا است.

صفر تا 100 خمکاری فلزات

روش‌های مختلف خم‌کاری فلزات

امروزه خم‌کاری به روش‌های متنوعی انجام می‌شود. جنس، طرح مد نظر و ضخامت ورق از جمله عوامل موثر در تعیین نوع روش خم‌کاری به شمار می‌روند. بر اساس جنس ورق‌‌ها خم‌کاری به دو شیوه خم‌کاری با سرد کردن ورق و خم‌کاری با گرم کردن ورق انجام می‌شود. نوع نیرو اعمال شده و به دنبال آن چگونگی اعمال نیرو به ورق  اساس شکل‌گیری روش‌های مختلف خم‌کاری فلزات است. انواع روش‌های خم‌کاری فلزات به شرح زیر هستند:

خم کاری پرسی

خم‌کاری پرسی به عنوان یکی از متداول‌ترین روش‌های خم‌کاری فلزات مختلف شناخته می‌شود. در این روش به منظور ایجاد خم U شکل یک نیروی معین توسط دستگاه پرس به ورق فلزی تخت اعمال می‌شود. این نیرو توسط قالب U شکل قرار گرفته در پایین دستگاه پرس و سمبه سنگین U شکل قرار گرفته در بالای دستگاه به ورق فلزی اعمال می‌شود.

خم‌کاری به روش نورد شدن

به طور معمول این روش برای تولید قطعات به شکل مخروط و لوله کاربرد دارد. ایجاد همزمان چند خم در ورق از کاربردهای اصلی خم‌کاری به روش نورد شدن است. در این روش پس از قرارگیری ورق صاف بین چند غلطک، فرایند رفت و برگشت تا ایجاد انحنا مورد نظر ادامه پیدا می‌کند. این مثالی از فرایند نورد شدن توسط ساده‌ترین دستگاه برای خم‌کاری به این شیوه است.

خم کاری فشاری

روش فشاری عموما برای خم‌کاری لوله‌های فلزی به کار می‌رود. در خم‌کاری فشاری محور لغزان با چرخش به دور قالب ثابت و اعمال فشار تدریجی لوله را به درون قالب فشار می‌دهد.

خمکاری چرخشی

برای ایجاد خم‌کاری چرخشی از دستگاهی با دو تکیه‌گاه منحنی متصل به هم بر روی یک محور استفاده می‌شود. برای این منظور پس از قرار دادن ورق بر روی محور، نیروی اعمال شده نیم‌دایره‌‌ها را به طرفین می‌چرخاند. در نتیجه این فرآیند ورق فلزی با زاویه مورد نظر خم می‌شود.

خم‌کاری گونیایی

خم‌کاری گونیایی از دیگر روش‌های خم‌کاری است که به منظور ایجاد خم V شکل کاربرد دارد. این شیوه از خم‌کاری از نظر نوع تماس بین ورق فلزی با بخش اعمال کننده نیرو در سه نوع خم شدن مماسی، خم شدن با تماس کم و ضرب سکه‌‌ای دسته‌بندی می‌شود.

قالب خمکاری فلزات و کاربرد آن

عملیات خم‌کاری فلزات در صنایع مختلف با استفاده از قالب‌های فلزی انجام می‌شود. به واسطه این قالب‌ها می‌توان در قطعات مختلف خم‌هایی با زاویه ۱ الی ۱۸۰ درجه ایجاد کرد. قالب‌های خم‌کاری انواع مختلفی دارند که عبارتند از قالب خم L شکل، قالب‌های خم U شکل و قالب‌های خم Z شکل.

مزایای خم‌کاری فلزات با روش‌هایی مختلف

خم‌کاری فلزات مزایای گسترده‌ای دارد. برخی از مهم‌ترین مزایای روش‌های خم‌کاری فلزات عبارتند از:

هزینه مقرون به صرفه

فرایند خم‌کاری فلزات این امکان را برای شما فراهم می‌کند تا در کوتاه‌ترین زمان ممکن و با صرف کم‌ترین هزینه اشکال پیچیده مورد نظر خود را بر روی یک فلز اعمال کنید.

صرفه‌جویی در زمان

بهره‌گیری از روش‌های خم‌کاری می‌تواند به شما کمک کند تا در کوتاه‌ترین زمان ممکن حجم زیادی از قطعات مختلف را در زمان کوتاه تولید کنید. این موضوع در کاهش اتلاف زمان شما نقش بسزایی ایفا می‌کند.

سفارشی بودن اشکال

یکی از مزایای ویژه خم‌کاری فلزات انتخابی بودن اشکال یا به عبارتی سفارشی بودن با دقت بالا و بروز کمترین خطا است.

کاربرد انواع روش‌های خم‌کاری فلزات

خم‌کاری پرسی به منظور تهیه قطعات کوچک U شکل کاربرد دارد.

خم‌کاری به روش نورد شدن جهت ساخت لوله‌های مختلف با قطر نسبتاً بزرگ و کانال‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد.

خم‌کاری فشاری جهت خم‌ کردن انواع مختلفی از لوله‌ها کاربرد دارد.

خم‌کاری چرخشی به منظور تهیه و تولید قطعات کوچک دارای زاویه قائم استفاده می‌شوند.

خم‌کاری گونیایی برای تولید قطعات لولا مانند به کار می‌رود.

همانطور که متوجه شدید خم‌کاری فلزات فرایندی است که طی آن فلزات ورقه‌‌ای یا صفحه‌ای به اشکال مختلف تبدیل می‌شوند. از این فرایند برای ایجاد فلزات با اشکال هندسی جهت استفاده در صنایع مختلف اعم از صنعت ساختمان سازی، کشاورزی و غیره استفاده می‌شود. در این مطلب شما را با انواع روش های خم‌کاری فلزات شامل خم‌کاری نورد، خم‌کاری گونیایی، خم‌کاری فشاری، خم‌کاری پرسی و خم‌کاری چرخشی آشنا کردیم.

منبع: https://araxlaser.com

تحریریه پایگاه اطلاع رسانی صنعت

تحریریه پایگاه اطلاع رسانی صنعت، کارِ گردآوری و ترجمه مقالات و همچنین تولید و انتشار اخبار مدیریتی را انجام می دهد. این فعالیت علاوه بر فعالیت گروه علمی پایگاه اطلاع رسانی صنعت می باشد که همگی زیر نظر سید حمیدرضا عظیمی است. همواره می توانید از طریق شماره تلفن 02122968244 با تحریریه Myindustry در ارتباط باشید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا