معرفی معادن مهم در ایران در صنعت ساختمانی
ایران از جمله کشور هایی است که معادن سنگ ساختمانی فراوانی دارد و بیشترین سهام معادن سنگ به ایران تعلق گرفته است. سنگ از مصالح مهمی است که از دیرباز تا کنون به فراوانی مورد استفاده انسانها قرار گرفته است. امروزه یکی از مصالح مهمی که در ساخت و ساز و صنایع دیگر نظیر جواهر سازی از آن استفاده می شود، سنگ است. به همین علت معادن سنگ یکی از منابع اقتصادی مهم به شمار می رود. در این مطلب سعی داریم معادن مهم سنگ ایران را بیشتر مورد بررسی قرار دهیم و شما را با این معادن مهم آشنا کنیم.
انواع سنگ های معادن ایران
از معادن ایران سنگ های زیادی استخراج می شوند و این سنگ ها هم در صنایع مختلف کاربرد های بسیاری دارند. برخی از مهم ترین سنگ های معادن ایران عبارتند از:
سنگ کائولینیت، سنگ تراورتن، سنگ اخگر، رس، سنگ زغال سنگ، سنگ خارا، ماسه سنگ، گچ صدف سنگ، پوکه معدنی، سنگ گابرو، سنگ دیاباز، سنگ مرمر، سنگ لوح، سنگ آهک، سنگ گرانیت، سنگ فسفاتی تمام این سنگ ها از معادن ایران استخراج می شوند و تنوع معادن ایران بسیار متفاوت می باشد. اما با این حال بیشترین معادن سنگ ایران مربوط به سنگ های مرمریت، گرانیت، چینی، تراورتن و مرمر می باشد.
بزرگترین معادن سنگ ایران کجاست؟
همانطور که در بالا ذکر کردیم، معادن سنگ زیادی در ایران وجود دارد. در ادامه این مقاله قصد داریم، به معرفی معادن مهم ایران در صنایع ساختمانی بپردازیم.
معادن سنگ اصفهان
استان اصفهان از مهمترین مراکز استخراج سنگ در ایران می باشد. ۸۹ معدن سنگ تراورتن در این استان قرار دارد که در بین استانهای کشور بالاترین تعداد معدن سنگ تراورتن را دارد. تراورتن استخراجی از معادن را نه تنها برای تامین بازار داخل کشور می توان استفاده کرد، بلکه برای صادرات نیز کاربرد دارند. سرمایه گذاری های بسیاری از داخل و خارج کشور بر روی این معادن صورت گرفته است.
معادن آذربایجان غربی
معادن سنگ موجود در این استان بیش از ۴۰۰۰ تن از نیاز سنگ های ساختمانی بازار ایران را تامین می کند. سنگ های موجود در معادن این استان از تنوع و کیفیت بسیار بالایی برخوردار هستند. ۴۴۰ معدن سنگ در استان آذربایجان غربی وجود دارد که به طور تقریبی یک دوم از این تعداد، مربوط به معادن سنگ ساختمانی میباشند. سنگ های استخراجی از این معادن، از مهمترین سنگ های ساختمانی می باشند. سنگ های استخراجی از معادن استان آذربایجان غربی شامل سنگ مرمر، مرمریت و گرانیت می باشند. علاوه بر این موارد، سنگ های قرمز تراورتن که از کمیاب ترین سنگ ها در جهان به شمار می روند نیز در معادن شهرستان سردارآباد این استان به فراوانی یافت می شوند.
شهرستان آذرشهر نیز دارای ۴۰ معدن فعال میباشد و یکی از مراکز مهم تولید سنگ در کشور به شمار میآرود. آذرشهر از مهمترین و معروفترین شهرستان های استان آذربایجان شرقی در صنعت سنگ ساختمانی است و با دارا بودن تراورتنهای سرخ رنگ در جهان دارای شهرت جهانی میباشد.
معدن پوکه قروه
معدن پوکه قروه یکی از بزرگ ترین و مشهورترین معادن پوکه معدنی در ایران است که در استان کردستان قرار دارد. پوکه معدنی قروه به دلیل کیفیت بالا و خصوصیات منحصر به فردش مانند سبکی، مقاومت بالا در برابر حرارت و عایق بندی مناسب، در صنایع مختلف به ویژه ساختمان سازی کاربرد فراوان دارد. این پوکه ها به عنوان مصالح سبک سازی در ساخت بتن سبک، بلوک های ساختمانی و کف پوش ها مورد استفاده قرار می گیرند. همچنین، پوکه قروه به دلیل خاصیت عایق حرارتی و صوتی، در سیستم های عایق بندی دیوارها و سقف ها نقش مهمی ایفا می کند. استفاده از پوکه قروه علاوه بر کاهش وزن سازه، به بهبود مقاومت و دوام ساختمان ها نیز کمک می کند.
سنگ لرستان
یکی دیگر از بزرگترین منابع سنگ ساختمانی کشور در استان لرستان قرار گرفته است . حدود ۷۰ معدن در این استان وجود دارد و یک چهارم کل معادن سنگ ساختمانی کشور را در خود جای داده است. بیشترین سنگ هایی که از معادن این استان استخراج می شوند، سنگهای مرمریت و سنگ چینی هستند.
معادن سنگ استان فارس
استان فارس هم از دیگر مراکز مهم استخراج سنگ در ایران می باشد. حدود ۴۰۰ سنگبری های فعال در این شهر وجود دارد که معادل ۱۰ درصد از سنگبری های کل کشور را به خود اختصاص داده است. معادن این استان عمدتا شامل سنگ های چینی و مرمریت می باشد و به دلیل کیفیت سنگی که ارائه میدهد حدود ۳۰۰ درصد از صادرات سنگ ساختمانی کل کشور را از آن خود کرده است.
معادن سنگ یزد
سنگ هایی که از معادن استان یزد استخراج می شوند از تنوع و کیفیت بالایی برخوردار هستند. بیشترین سنگ هایی که از معادن این استان استخراج می شود شامل سنگ های گرانیت، مرمریت و چینی می باشند. سالانه حدود ۱ میلیون و ۳۰۰ هزار تن سنگ از معادن این استان استخراج می شود به همین دلیل استان یزد سهم زیادی از تولیدات و صادرات سنگ ایران را به خود اختصاص داده است.
معادن سنگ مرکزی
استان مرکزی نیز بزرگترین معادن سنگ ساختمانی ایران را دارد. ۶۴ معدن فعال سنگ تراورتن در این استان قرار گرفته است و بخش قابل توجهی از نیاز بازار ایران را تامین می کند و همچنین سنگهای استخراج شده از این معادن به جهان نیز صادر می شود. شهرستان محلات که در استان مرکزی قرار گرفته است دارای معادن سنگ با تنوع و کیفیت بالایی می باشد، به طوری که یکی از بزرگترین معادن سنگ ساختمانی در جهان شناخته شده است و شهرت جهانی دارد. سنگ هایی که از معادن استان مرکزی استخراج می شوند شامل سنگ های گرانیت و مرمریت هستند که به صورت اسلب در انواع بناها مورد استفاده قرار می گیرند. علاوه بر این موارد، سنگ تراورتن نیز در رنگ ها و طرح های متنوعی نیز از معادن این استان استخراج می شوند. معادن زیادی از سنگ های ترکیبی مانند سنگ ترامیت که از ترکیب مرمریت و تراورتن تشکیل می شوند و سنگ تراونیکس که از ترکیب مرمر و تراورتن به وجود می آید نیز در معادن استان مرکزی یافت می شوند. معادن سنگ مرمر و لایم استون زیادی نیز در این استان وجود دارد.
نکاتی جهت انتخاب بهترین معادن سنگ ساختمانی در ایران
برای انتخاب بهترین معادن سنگ ساختمانی در ایران، چندین نکته حیاتی و مهم وجود دارد که باید رعایت شوند. این نکات شامل عوامل مختلفی نظیر، کیفیت سنگ، مقدار موجودی سنگ در معادن، موقعیت جغرافیایی معادن، هزینه ها، نیازهای بازار و مصرف کنندگان، استاندارد ها و مقررات مربوطه و غیره می باشد. اولین نکته مهم در انتخاب معادن سنگ های ساختمانی، کیفیت بالای سنگها می باشد.
سنگ های ساختمانی باید دارای کیفیت بالا، مقاومت مناسب و ظاهر زیبا باشند تا بتواند نیازهای بازار و مصرف کنندگان را برآورده سازند.
هم چنین، موقعیت جغرافیایی معادن نیز اهمیت بسیاری دارد. موقعیت مناسب معادن سبب کاهش هزینه های حمل و نقل، دسترسی آسان به بازار های مختلف و افزایش رقابت پذیری محصول ها می شود. علاوه بر این موارد ، رعایت استانداردها و مقررات مربوطه نیز از جمله نکات حیاتی در انتخاب معادن سنگ های ساختمانی می باشد.