شرکتهای ایرانی

آشنایی با برج خنک کننده و چیلر و انواع آنها

برج خنک کننده یا کولینگ تاور یک منبع تولید آب خنک برای ماشین‌آلات در صنایع مختلف است. این وسیله در کاهش دما و حرارت دمای آب برگشتی از تجهیزات چیلر ۱۰۰۰ تن، بویلر و کوره‌های ذوب فلزات کاربرد دارد. این ابزار کاربردی با ایجاد یک عملکرد تبخیری در کاهش دمای آب تا محدوده خاصی به‌کارگرفته می‌شود.

در واقع می‌توان گفت که کولینگ تاور یکی از تجهیزات برودتی صنعتی است که تاثیر زیادی بر عملکرد ماشین‌آلات دارد. در واقع این وسیله حرارت اضافی ماشین‌آلات را جذب کرده و آن را به محیط منتقل می‌کند.

این کار توسط هوای خشک انجام می‌شود و می‌توان گفت که برج‌های خنک کننده نوعی تبادل‌کننده انرژی بین آب‌وهوا هستند. در ادامه انواع مختلف این ابزار پرکاربرد صنعتی را به شما معرفی خواهیم کرد.

چرا باید از برج خنک کننده در صنعت استفاده کنیم؟

معمولا همه تجهیزات و ماشین‌آلات صنعتی و غیرصنعتی در حین کار گرم می‌شوند. برای جلوگیری از آسیب قطعات ماشین‌آلات باید حتما از سیستم خنک‌کننده استفاده شود.

تجهیزات سرمایشی که برای خنک کردن قطعات ماشین‌آلات صنعتی استفاده می‌شود، باعث بهبود کیفیت عملکرد این دستگاه‌ها خواهد شد. در واقع می‌توان گفت که انواع برج خنک کننده به‌عنوان یک تسهیل‌گر در کارکرد مناسب تجهیزات کارخانه‌ها کاربرد دارند.

کاربری انواع برج‌های خنک کننده در صنعت

تا اینجا در مورد کاربری برج خنک کننده برای گرفتن حرارت دستگاه‌ها و ماشین‌آلات صنعتی صحبت کردیم. نکته جالب توجه در مورد این نوع از تجهیزات، کاربرد آن‌ها در سیستم‌های تهویه مطبوع است. در ادامه به‌طور کلی کاربردهای این ابزار مهم صنعتی را بررسی می‌کنیم:

  • دفع گرمای دستگاه‌های صنعتی مختلف در فصل‌های مختلف سال

ماشین‌آلات صنعتی مثل توربین‌ها، کوره‌های ذوب و بویلرها در زمان فعالیت خود گرما تولید می‌کنند. برج خنک کننده به‌عنوان سیستم تجهیزات سرمایشی، گرمای تولید‌شده را به بیرون منتقل می‌کند.

  • سرد کردن فن کوئل تهویه مطبوع ساختمان‌ها در فصل تابستان

امروزه برای خنک کردن خانه‌های بزرگ یا برجها از چیلر ۹۰۰تن و چیلر ۱۰۰۰تن یا فن کوئل استفاده می‌شود. در چیلرهای با کندانسور آبی فقط از برج‌های خنک‌کننده برای کاهش حرارت قطعات استفاده شده است.

انواع برج‌های خنک‌کننده

برج‌ خنک‌ کننده با توجه به مکانیزم، نوع جریان وروردی هوا و جنس بدنه انواع مختلفی دارند. در ادامه هریک از انواع این وسیله کاربردی را به شما معرفی می‌کنیم با ما باشید.

مدار باز مرطوب

این دستگاه با تبادل مستقیم بین آب‌وهوا، دمای آب جریان‌یافته در دستگاه را کاهش می‌دهد. در این سیستم سرمایشی، ۱٫۵ تا ۲درصد از آب تبخیر می‌شود و سپس وارد هوای ورودی خواهد شد.

مدار بسته خشک

این مدل از انواع تجهیزات برودتی، در یک چرخه کاملا بسته آب را با استفاده از هوای خشک خنک می‌کند.

ترکیبی یا هیبریدی

این دستگاه نسل جدید تجهیزات سرمایشی با ترکیب ۲ سیستم مدارباز و مداربسته است. از مهم‌ترین مزایای استفاده از این سیستم برودتی صنعتی، می‌توان به رسوب‌گرفتگی بسیار کمتر نسبت به مدل مدارباز اشاره کرد.

خنک‌کننده با استراکچر مکعبی

این نوع از برج‌ خنک کننده ظاهری مکعبی دارند و نسبت به انواع دیگر آن فضای کمتری را اشغال می‌کنند.

خنک‌کننده با استراکچر مدور یا استوانه‌ای

خنک‌کننده‌های مدور یا گرد از قدیمی‌ترین محصولات سرمایشی به‌حساب می‌آیند. مهم‌ترین ویژگی این دستگاه، سیستم آب‌پخش‌کن است که کاربرد زیادی در توازن دمایی در کندانسور چیلر دارد.

برج خنک کننده جریان مخالف یا کانتر فلو

این سیستم سرمایشی صنعتی کارایی زیادی در محیط‌های گرم و خشک همچون شهرهای یزد، شیراز، مشهد، تهران، اراک و اصفهان دارد

سیستم خنک‌کننده جریان متقاطع یا کراس فلو

این مدل از برج‌های خنک‌کننده که در ابتدا توسط یک شرکت ژاپنی طراحی شده است، ۲ ورودی اصلی هوا در ۲ طرف دارد. دستگاه جریان متقاطع به‌خاطر تماس هوای تازه در سراسر قسمت پکینگ برج خنک کننده ، عملکرد بسیار خوبی در مناطق با اقلیم شرجی دارد. مناطق شمالی و نواحی جنوبی کشورمان به‌دلیل نزدیکی به دریا، آب‌و‌هوایی کاملا شرجی دارند و از خنک‌کننده کراس فلو استفاده می‌کنند.

خنک کننده فایبرگلاس

اصطلاح فایبرگلاس به معنای الیاف شیشه مقاوم‌شده با پلاستیک است که با استفاده از الیاف و رزین تولید می‌شود.

خنک کننده سیمانی یا بتنی

کولینگ تاور بتنی دارای یک سازه سیمانی به‌صورت مکعبی یا هذلولی است. این دستگاه سیستم هوادهی از نوع axial دارد. سیستم هوادهی خنک‌کننده سیمانی دارای یک فن محوری دمنده بزرگ یا چند فن محوری مکنده کوچک است. این دستگاه معمولا در نیروگاه‌ها و پالایشگاه‌های بزرگ کاربرد دارد و به همین دلیل به آن برج خنک‌کن نیروگاهی گفته می‌شود.

خنک کننده فلزی گالوانیزه یا استیل

این نوع از برج‌ خنک کننده دارای یک بدنه استیل است و به همین دلیل مقاومت بالایی در برابر خوردگی و رسوب‌گرفتگی دارند. کولینگ‌تاور فلزی یک چارچوب و اسکلت فلزی چند پارچه دارد که فریم اصلی آن با استفاده از پیچ و مهره مونتاژ می‌شود.

اجزای تشکیل‌دهنده برج خنک کننده

انواع برج‌های خنک‌کننده اجزای اصلی و جانبی مختلفی دارند که در ادامه هریک از آن‌ها را به شما معرفی می‌کنیم:

  • اجزای اصلی برج‌های خنک‌کننده:

بخش‌های اصلی یک برج خنک کننده عبارت‌اند از الکتروموتور، فن، کویل، نازل، سطوح خنک‌کننده، آب‌پخش‌کن، انتقال‌دهنده قدرت تسمه‌ای و گیربکسی، قطره‌گیربرج خنک کننده ، لوله و اتصالات داخلی، تنوره خروج هوا، پنل، تشتک، شاسی موتور، فلنج ورودی، خروجی و سرریز، شیر تخلیه و فلوتر.

  • اجزای جانبی برج‌های خنک‌کننده:

مهم‌ترین اجزای جانبی برج‌های خنک‌کننده عبارت‌اند از کنترل دور متغیر، دک کاهش‌دهنده صدای فن، آنتی‌فریز، لرزه‌گیر مکانیکی، تخلیه اتوماتیک، فیلتراسیون هوا، پمپ شاور، توری آشغال‌گیر، فیلتر میکرونی و پنل بازدید.

جمع‌بندی

امروز در مورد مهم‌ترین بخش در ماشین‌آلات و تجهیزات صنعتی صحبت کردیم. گفتیم دستگاه‌ها معمولا در زمان استفاده گرما تولید می‌کنند و اجزای آن‌ها داغ می‌شود. حرارت تولید‌شده عملکرد این دستگاه‌ها را تحت‌تاثیر قرار می‌دهد، به‌طوری که ممکن است کار آن متوقف شود. برای رفع این مشکلات نیاز به برج خنک کننده خواهید داشت. ممنونیم که تا انتها همراه ما بودید. برای دریافت مشاوره یا خرید برج خنک کننده می‌توانید به سایت دلتاتی  مراجعه و با مشاورین شرکت با شماره تلفن ۸۸۸۶۷۳۹۵(۰۲۱) مشورت کنید و سفارش خود را ثبت کنید.

تحریریه پایگاه اطلاع رسانی صنعت

تحریریه پایگاه اطلاع رسانی صنعت، کارِ گردآوری و ترجمه مقالات و همچنین تولید و انتشار اخبار مدیریتی را انجام می دهد. این فعالیت علاوه بر فعالیت گروه علمی پایگاه اطلاع رسانی صنعت می باشد که همگی زیر نظر سید حمیدرضا عظیمی است. همواره می توانید از طریق شماره تلفن 02122968244 با تحریریه Myindustry در ارتباط باشید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا