انواع روش های خمکاری و دستگاه های خمکاری ورق
انواع روش های خمکاری و دستگاه های خمکاری ورق
خمکاری یا همان Bending یکی از روش های کاربردی در زمینه تولید انواع ورق به شمار می آید که به واسطه آن می تواند تمامی ورق های فلزی را در زوایای مختلف به شکل دلخواه خم کرد.
خمکاری روش منحصر به فرد برای شکل دهی مختلف به ورق های فلزی است که به شما کمک میکند تا بتوانید در موارد مختلف از این ورقه ها به شکل بهینه استفاده نمایید. در واقع به کمک روش خمکاری ورق امکان تغیر زاویه در انواع ورق های فلزی با جنس مختلف فراهم است، در واقع این روش سبب شده تا بتوانید ورقهای فلزی یک تکه را به حالتهای مختلف U یا V شکل تبدیل کنید.
با وجود اینکه در روش خمکاری شکل ظاهری فلز با تغیرات چشمگیر همراه است اما جرم و حجم آن تغیر نخواهد کرد، این عمل را فرآیند غیر کشسانی نام گذاری کرده اند. یکی از مهم ترین نکات در زمان انجام فرایند خمکاری ورق های فلزی، داشتن مهارت کافی درباره این اقدام است تا بتواند بهترین نتیجه را گرفت.
خمکاری چیست؟
خمکاری یکی از روش های کاربردی در صنعت ساخت و ساز به شمار می آید که به واسطه آن میتوان انواع ورق های فلزی را به اشکال مختلف فرم دهی کرد. این روش کاربردی نیاز به مهارت و دانش خاص خود دارد و برای انجام آن به تجهیزات استانداردی نیاز است.
خمکاری ورق یکی از اقدامات اصولی در صنعت است که در زمینه تولید انواع تجهیزات فلزی مورد استفاده قرار میگیرد. معمولا مدل های متفاوتی از ورق های خمکاری شده وجود دارند که اکثرا به شکل V یا U در زوایای مختلفی تهیه شده اند. اندازه زاویه خمکاری به کاربرد ورق و صفحات فلزی بستگی دارد که این اقدام توسط دستگاه های مختلف انجام می گیرد.
بررسی انواع دستگاه های خمکاری ورق
دستگاه خمکاری اتوماتیک
بدون شک این دستگاه یکی از مدرن ترین تجهیزات در صنعت به شمار می آید، کیفیت خم های ایجاد شده توسط این دستگاه سبب شده تا در تولید متریالی که خمکاری آن باید بسیار دقیق باشد؛ مورد استفاده قرار بگیرد. از قابلیتهای منحصر به فرد دستگاه خمکاری هیدرولیک میتوان به ایجاد خم هایی به فواصل بسیار کوتاه اشاره کرد.
دستگاه خمکاری مکانیکی
از قابلیتهای متفاوت این دستگاه داشتن سرعت، ایمنی و دقت قابل توجه است که به تکنسین کمک میکند تا بهترین خمکاری را ارائه دهد. با استفاده از دستگاه خمکاری مکانیکی ورق های فلزی با هر ضخامت به شکل مورد نظر فرم می گیرند، عملکرد دستگاه به گونه ای است که صفحات خم بر روی لبه های بالایی قالب قرار گرفته و در یک بازه زمانی مشخص فرم میگیرند.
برای مشخص کردن زاویه خم شدن ورق، پارامترهای خاصی مثل آلیاژ به کار رفته، شعاع دستگاه، عرض قالب و غیره در نظر گرفته می شوند. البته برای تنظیم عرض شکاف قالب میتوانید آن را بر روی دستگاه خمکاری مکانیکی تنظیم کنید تا در نهایت خمکاری ورق به شکل درست و اصولی انجام شود. علاوه بر آن قابلیت تنظیم میزان فشار نیز فراهم است که به واسطه آن شکل نهایی ورق به صورت V یا U خواهد بود.
دستگاه خمکاری پنوماتیک
در طراحی و تولید این دستگاه از قطعات بیشتری استفاده شده و از مهم ترین آن میتوان به کمپرسور ذخیره نیرو اشاره کرد که عمل خمکاری به واسطه آن انجام میشود. معمولا کاربرد این دستگاه در ساخت قطعاتی است که برای تولید آنها نیاز به فشار زیادی نیست، از مهمترین کاربرد آن میتوان به تولید قطعات کوچک و ارزان اشاره کرد.
دستگاه خمکاری هیدرولیک
این مدل را میتوان به عنوان پیشرفته ترین دستگاه خمکاری معرفی کرد که در بخش تولیدات با دقت و ظرافتی بالا کاربرد زیادی دارد. معمولا برای تولید و فرم دهی به برخی ورق های فلزی گرانبها که به ظریف کاری بیشتری نیاز دارند از دستگاه خمکاری هیدرولیک استفاده میشود. این دستگاه با داشتن دقت و ظرافت بالا انواع ورق های فلزی را در ابعاد و فرم های متفاوت قالب بندی و خمکاری میکند از این رو از محبوبیت بالایی برخوردار است.
شرایط شغلی خمکاری به چه صورت است؟
در سال های اخیر به دلیل پیشرفت تکنولوژی در صنعت ساخت و ساز، شاهد ظهور مشاغل جدید هستیم که در عین تازه بودن توانسته اند بخش های عمده ای از کار را به دست بگیرند. خمکاری ورق یکی از مشاغل کاربردی و منحصر به فرد است که فراگیری آن نیاز به حضور در دوره ها پیشرفته دارد، در واقع از مهمترین شرایط شغلی خمکاری میتوان به کسب دانش و مهارت لازم است.
دقت داشته باشید که تمامی خدمات خمکاری که به مشتریان ارائه میشود باید بر اساس اصول و استاندارد های تعریف شده باشد، خدمات خمکاری بیشتر در زمینه موارد زیر است:
- طراحی و ساخت جعبه کنترل و حفاظ الکتریکی
- طراحی و تولید انواع میز و صندلی، مبلمان و تخت خوابهای فلزی
- تولید و ساخت انواع پانل های مورد نیاز برای تولید وسایل حمل و نقل
- ساخت انواع تجهیزات گرمایشی و سرمایشی مانند انواع بخاری، کولر و غیره
- ساخت و تولید انواع وسایل فلزی مثل کمد، قفسه، درب و موارد مشابه
- طراحی و ساخت لوازم آشپزخانه، قابلمه، ماهیتابه با عمق زیاد، سماور، قوری و کتری
- و غیره
خمکاری ورق به چند روش انجام میشود؟
با توجه به اهمیت ورق های خمکاری شده در تولید تجهیزات کاربردی؛ برای تولید تجهیزات مختلف از روش های متفاوت خمکاری استفاده میشود که شامل موارد زیر هستند:
خمکاری با هوا
در این روش زوایای ایجاد شده به واسطه ابزار ۳۰، ۹۸ و ۱۰۸ انجام میگیرد و طی عملیات خمکاری نوک دستگاه پانچ و لبه قالب در تماس مستقیم با ورق قرار می گیرد. یکی از جنبه های مثبت خمکاری با هوا قابلیت کنترل میزان زاویه خمکاری و میزان خطا آن برای ورق هایی با ضخامت مشخص است.
خمکاری ضربه ای یا منگنه ای
نوع دیگری از روشهای خمکاری، به خمکاری ضربه ای یا منگنه ای شهرت دارد که بر اساس آن ورق فلزی درست بین دستگاه پانچ و قالب قرار میگیرد. با شروع عملیات خمکاری فشار مشخص و تعیین شده ای به ورق اعمال میشود که به واسطه آن ورق تا حد زاویه مشخص شده خم میشود. قدرت خمکاری در این روش بیشتر است بطوری که قابلیت وارد کردن ۵۰ تن انرژی را در هر اینچ دارد.
خمکاری موضعی
نوع دیگری از روشهای خمکاری به خمکاری موضعی اختصاص داده شده که عملکرد کاملا مشابه با خمکاری با هوا و خمکاری ضربه ای دارد. در حین خمکاری موضعی ورق یا قطعه مورد نظر روی قالب قرار گرفته و پس از تعیین شعاع و زاویه خم، دستگاه با قدرت روی قطعه قرار گرفته و خمکاری انجام میشود. گفتنی است که این روش در هر دستگاه قابل اجرا است اما برای انجام آن به یک اپراتور حرفه ای با دانش و مهارت زیاد نیاز است.
جمع بندی
خمکاری ورق فرآیند منحصر به فرد و کاربردی است که به واسطه آن امکان شکل دهی به انواع ورق های فلزی با ضخامت و ابعاد متفاوت فراهم شده، برای انجام این کار میتوانید از دستگاه های مختلف و به روشهای مختلف استفاده نمایید. مهم ترین نکته پیش از اجرای عملیات خمکاری، شناخت دستگاه و روش مورد نظر است که برای اینکار باید از افراد حرفه ای و متخصص کمک بگیرید،گروه صنعتی فناور اوج مکانیک با بهره مندی از نیروی کار حرفه ای و با تجربه آماده ارائه کلیه خدمات مربوط به خمکاری است.