شرکت‌ها

۴ کاربرد الیاف مصنوعی در صنایع مختلف

آیا به دنبال فرشی با الیافی منحصر به فرد و خاص هستید؟ آیا می‏خواهید پوشاکی با استحکام بالاتر تولید کنید که کمتر چروک می‎‏شود؟ الیاف مصنوعی بهترین انتخاب برای شما است!

الیاف مصنوعی گروهی از الیاف تولید شده در نساجی‏ها هستند که به طور طبیعی در طبیعت یافت نشده و منشا طبیعی ندارند. به عبارتی الیاف مصنوعی در کارخانجات و با فرآوری‏های مختلفی توسط انسان تولید شده و به دلیل قیمت مناسب و خواص و ویژگی‏های منحصر به فردی که دارند، در زمینه‏های مختلفی مورد استفاده قرار ‎می گیرند.

اگر می‏خواهید بدانید که الیاف مصنوعی در چه زمینه‏هایی مورد استفاده قرار می‎گیرند و در چه مواردی از همه بیشتر کاربرد دارند، در ادامه این مطلب همراه ما باشید.

معرفی انواع الیاف مصنوعی و طبیعی پرکاربرد

الیاف طبیعی الیافی هستند که منشا طبیعی دارند و در طبیعت یافت می‏شوند، پرکاربردترین الیاف طبیعی به شرح زیر هستند:

  • پنبه
  • پشم
  • ابریشم

الیاف مصنوعی هم همانطور که قبل‏تر اشاره شد، الیافی هستند که در طبیعت یافت نمی‎شوند و توسط انسان در کارخانه‏های نساجی تولید می‏شوند. چند نمونه از الیاف طبیعی به شکل زیر هستند:

  • ریون
  • نایلون
  • ویسکوز
  • پلی استر

هر کدام از الیاف مصنوعی به سبب ویژگی‏هایی مانند قدرت رنگ پذیری بالا، ضد حساسیت بودن و چروک ناپذیری در زمینه‏های مختلفی از نساجی گرفته تا تولید پوشاک، مورد استفاده قرار می‎گیرند.

کاربردهای الیاف مصنوعی چیست؟

برخی از کاربردهای رایچ الیاف مصنوعی عبارتند از:

·         کاربرد الیاف مصنوعی در نساجی

4 کاربرد الیاف مصنوعی در صنایع مختلف

الیاف مصنوعی در نساجی و به منظور تولید پوشاک پلی استری و یا نایلونی مورد استفاده قرار می‏گیرند. به همین علت می‏توان لباس‏هایی مانند لباس‏های ورزشی، لباس زیر یا جوراب و … را با استحکام بالا، چروک ناپذیری و همچنین قیمت مناسب با این الیاف تولید کرد. همچنین می‏توان از الیاف مصنوعی برای تولید انواع پتو، روتختی، فرش، موکت، پرده و … نیز استفاده کرد.

·         کاربرد الیاف مصنوعی در صنعت پزشکی

در صنعت پزشکی پانسمان‏ها و بانداژهایی از جنس الیاف مصنوعی مانند پلی پروپیلن‏ها تولید شده که به دلیل استحکام بالا، جذب رطوبت و همچنین عدم ایجاد حساسیت به وفور مورد استفاده قرار می‎گیرند. همچنین برخی از لباس‎ها یا ملحفه‏های بیمارستانی که از جنس الیاف مصنوعی هستند، شستشو و ضدعفونی کنندگی راحتی خواهند داشت.

·         کاربرد الیاف مصنوعی در صنعت خودروسازی

یکی دیگر از کاربردهای الیاف مصنوعی، تولید روکش صندلی یا داشبورد در صنعت خودروسازی می‏باشد. کاورهای تولید شده که از جنس الیاف مصنوعی هستند، در برابر پارگی و سایش مقاوم بوده و به راحتی شسته می‏شوند.

·         کاربرد الیاف مصنوعی در تولید فرش و موکت

از دیگر کاربردهای رایج الیاف مصنوعی، می‏توان به تولید فرش و موکت اشاره کرد. فرش‏ها و موکت‎هایی که از جنس الیاف مصنوعی هستند اغلب براق و خوش رنگ هستند و انعطاف پذیری بالایی دارند. همچنین در برابر تغییر رنگ مقاوم هستند و تنوع رنگی بسیار بالایی دارند. به همه این ویژگی ها مقاومت در برابر سایش و پاره شدن و ضد حساسیت بودن را اضافه کنید.

از دیگر کاربردهایی که الیاف مصنوعی دارند، می‏توان به تولید موارد زیر اشاره داشت:

  • پارچه پرده‎‏ای
  • شلوار و ملحفه
  • پارچه لباس زیر
  • رومیزی پارچه‏ای
  • روسری و دستکش
  • انواع کراوات مردانه
  • انواع برس و مسواک
  • جوراب، کلاه و ژاکت
  • لباس ورزشی مانند مایو
  • انواع بارانی زنانه و مردانه
  • لباس‏های پلیسه دار و زنانه
  • انواع طناب و تورهای ورزشی
  • انواع کیسه و فیلتر در صنایع خودروسازی یا پزشکی

مزایا و فواید استفاده از الیاف مصنوعی چیست؟

اگر از الیاف مصنوعی برای تولید لباس و فرش و یا حتی پوشاک پزشکی استفاده کنید، از مزایا و فواید زیر بهره‏مند خواهید شد:

  1. قیمت مناسب: الیاف مصنوعی به طور کلی نسبت به الیاف طبیعی قیمت کمتری دارند و همین امر باعث می‏شود تا قیمت نهایی محصولات، مناسب‏تر و اقتصادی‏تر باشد.
  2. استحکام بالا: الیاف مصنوعی قوی‎تر بوده و از استحکام بیشتری برخوردار هستند. به همین علت تمامی محصولات تولید شده با این الیاف، عمر مفید طولانی داشته و در برابر سایش و پارگی مقاوم هستند.
  3. چروک پذیری کم یا چروک ناپذیری: الیاف مصنوعی ساختار طبیعی ندارند و به همین علت کمتر چروک می‎شوند. در نتیجه نیاز به اتوکشی کمتر و نگهداری آسان‏تری خواهند داشت.
  4. مقاومت در برابر رطوبت: الیاف مصنوعی در مقایسه با الیاف طبیعی، در برابر جذب رطوبت مقاوم هستند و دیرتر خیس می‏شوند و برای استفاده در مناطق مرطوب مناسب هستند.
  5. تنوع در طرح و رنگ: الیاف مصنوعی طیف رنگی وسیعی دارند و از محصولاتی با رنگ‏های متنوع برای سلیقه‏های متفاوت برخوردار هستند.
  6. قابلیت شستشوی آسان: شستشوی الیاف مصنوعی راحت بوده و بعد از شستشو، لکه‏ای بر روی آن ها باقی نمی‏ماند.
  7. خاصیت ضد آب: الیاف مصنوعی قابلیت جذب آب ندارند و در نتیجه محصولات تولید شده، از خاصیت ضد آبی برخوردار خواهند بود.
  8. تنوع در کاربردها: الیاف مصنوعی بر خلاف الیاف طبیعی، کاربردهای متنوعی داشته و در طیف وسیعی از کاربردها مانند نساجی، پزشکی، خودروسازی و … مورد استفاده قرار می‎گیرند.

آشنایی با معایب الیاف مصنوعی

4 کاربرد الیاف مصنوعی در صنایع مختلف

در برخی از کاربردهای الیاف مصنوعی، ممکن است با معایب و مضراتی مواجه شوید که مهم‏ترین آن‏ها عبارتند از:

  1. تولید الکتریسیته ساکن
  2. عدم تنفس پذیری و عبور دادن هوا
  3. تجزیه ناپذیری و عدم سازگاری با محیط زیست
  4. عدم جذب رطوبت و ایجاد خشکی در پوست و موها
  5. ایجاد حساسیت و عرق سوز شدن به دلیل حبس گرما
  6. وابستگی به منابع نفتی و ایجاد آلودگی محیطی حین تولید محصول

راه‏هایی برای مقابله با معایب الیاف مصنوعی

با توجه به کاربردهای گسترده‏ای که الیاف مصنوعی دارند، بهتر است تا راهکارهایی برای مقابله با معایب آن بشناسیم. دانستن این راهکارها به تولید کنندگان اجازه می‎دهد تا محصولاتی مدرن تولید کنند و مضرات الیاف مصنوعی را به حداقل برسانند:

  • استفاده از مخلوط الیاف طبیعی و مصنوعی: با ترکیب الیاف مصنوعی و طبیعی می‏توان تا حد زیادی معایب و مضرات آن را به حداقل رساند و کاربردهای الیاف مصنوعی را گسترش داد.
  • استفاده از الیاف مصنوعی بازیافتی: اگر الیاف مصنوعی بازیافتی را استفاده کنید، نه تنها خواصی مانند حساسیت زایی یا تولید الکتریسیته ساکن را کاهش می‏دهید، بلکه میزان آلودگی محیطی و تولید ضایعات را به حداقل می‏رسانید.
  • استفاده از تکنولوژی‏های مدرن: اگر از تکنولوژی‏های مدرن و پیشرفته استفاده کنید، محصولات تولید شده با الیاف مصنوعی حداقل معایب و مضرات را داشته و از فواید بیشتری برخوردار خواهد شد.

سخن پایانی

در پایان باید گفت که الیاف مصنوعی یکی از بهترین مواد اولیه ای است که می توان در صنایع برای تولید محصولات مختلف مورد استفاده قرار داد. با این حال الیاف مصنوعی هم ممکن است معایبی داشته باشد که در این مقاله روش های برطرف کردن آنها را بررسی کردیم.

در هر صنعتی که کار می کنید، مهم این است که الیاف مصنوعی مناسبی را برای هدفی که دارید، انتخاب کنید و شما می توانید برای آشنایی با پرکاربردترین الیاف های مصنوعی به این مطلب از جماران مراجعه کنید.

تحریریه پایگاه اطلاع رسانی صنعت

تحریریه پایگاه اطلاع رسانی صنعت، کارِ گردآوری و ترجمه مقالات و همچنین تولید و انتشار اخبار مدیریتی را انجام می دهد. این فعالیت علاوه بر فعالیت گروه علمی پایگاه اطلاع رسانی صنعت می باشد که همگی زیر نظر سید حمیدرضا عظیمی است. همواره می توانید از طریق شماره تلفن 02122968244 با تحریریه Myindustry در ارتباط باشید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا