شرکت‌ها

انواع دستگاه های صنایع غذایی

همه ما در طول روز از خوراکی‌های گوناگون و متنوعی در وعده‌های غذایی خود استفاده می‌کنیم که از مواد اولیه طبیعی به ‌دست ‌آمده‌اند و پس از فراوری و انجام فرایندهای گوناگون بر روی آن‌ها، تبدیل به آن چیزی شده‌اند که به دست ما رسیده است. اکثر این محصولات در کارخانه‌های بزرگ و کوچک صنایع غذایی تولید می‌شوند.

در دهه‌های اخیر سرعت رشد و پیشرفت طراحی و ساخت ماشین‌آلات غذایی گوناگون تا حد زیادی افزایش یافته است؛ به ‌طوری‌که امروزه برای جزئی‌ترین مراحل در تولید یک ماده غذایی، دستگاه و یا ابزار مخصوصی وجود دارد که کار انسان را راحت کند. اگر به دنبال راه‌اندازی یک خط تولید در حوزه صنایع غذایی هستید، باید بدانید که تجهیزات و ماشین‌آلات مورددنیاز، مهم‌ترین چیزی است که باید فراهم آورید. در این مقاله قصد داریم با انواع دستگاه‌های صنایع غذایی بیشتر آشنا شویم. پس تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.

دستگاه‌های آماده‌سازی و تولید صنایع غذایی

به ‌طورکلی صنایع غذایی را می‌توان مجموعه‌ای از فرایندهای گوناگون و تجهیزات و ماشین‌آلات دانست که در طی آن مواد غذایی به مراحل تولید، فراوری، بسته‌بندی و نگهداری می‌رسند. در هر یک از مراحلی که گفته شد، از دستگاه‌های خاصی استفاده می‌شود. در این بخش از مقاله برخی از مهم‌ترین و کاربردی‌ترین دستگاه‌های صنایع غذایی در مراحل آماده‌سازی و تولید را معرفی می‌کنیم:

دستگاه شستشو و سورتینگ

نقش و اهمیت دستگاه‌های شستشو و سورتینگ در تولید محصولات غذایی بسیار بالاست. این اهمیت به آن دلیل است که مرحله شستشو و سپس مرتب‌سازی تأثیر مستقیمی بر روی کیفیت و مهم‌تر از آن ایمنی و سلامت مواد غذایی می‌گذارد.

دستگاه‌های شستشو در انواع مختلفی وجود دارند و بر اساس اینکه برای شستن چه ماده‌ای استفاده می‌شوند، به کار گرفته می‌شوند. از مهم‌ترین روش‌های شستشو توسط این دستگاه‌ها می‌توان به غوطه‌وری، استفاده از جریان آب، شستشو با آب و بخار و شستشوی حرارتی اشاره کرد. همچنین دستگاه‌های سورتینگ نیز بر اساس نوع، حجم و ابعاد مواد اولیه متفاوت‌اند.

دستگاه‌های خردکن

دستگاه شستشو و سورتینگ

دستگاه خردکن همان‌طور که از نام آن پیداست، برای خردکردن انواع سبزیجات، میوه‌ها، حبوبات، گوشت و غیره به کار می‌رود. این دستگاه‌ها بر اساس کاربرد آن‌ها به تیغه‌هایی با اندازه‌های گوناگون مجهز شده‌اند و مواد اولیه را به ضخامت و اندازه‌های معین برش می‌دهند تا برای مراحل بعدی آماده شوند.

دستگاه‌های میکسر

میکسرها از دیگر ماشین‌آلات آماده‌سازی هستند که برای ترکیب و مخلوط ‌کردن مواد با یکدیگر استفاده می‌شوند. محصولات مختلفی همچون سس و یا انواع خمیرها توسط دستگاه میکسر آماده می‌شوند. میکسرها انواع مختلفی همچون میکسرهای هموژنایزر تحت خلأ، میکسر پخت، میکسرهای حل‌شونده و غیره دارند.

دستگاه‌های برش

دستگاه‌های برش می‌توانند در مراحل گوناگونی استفاده شوند. این دستگاه‌ها نیز نقش مهمی در شکل و فرم ظاهری محصولات دارند و در مراحل اولیه و آماده‌سازی و یا در مراحل نهایی برای یکسان‌سازی اندازه محصولاتی همچون گوشت، نان، پنیر و غیره به کار گرفته می‌شوند.

دستگاه‌های آب‌گیری

به‌ منظور تهیه آبمیوه‌های طبیعی با کیفیت بالا و یا تهیه عصاره از سبزیجات و میوه‌های گوناگون و استفاده آن‌ها در محصولات غذایی، از دستگاه‌های آب‌گیری استفاده می‌شود. دستگاه‌های آب‌گیری انواع متفاوتی دارند. برخی از آن‌ها به روش سانتریفیوژ و برخی دیگر از روش‌هایی نظیر پرس‌کردن، فرایند آب‌گیری را انجام می‌دهند.

دستگاه‌های کنسرو پرکن

دستگاه‌های بسته‌بندی مواد غذایی

کنسروها یکی از محبوب‌ترین و پرفروش‌ترین محصولات غذایی هستند که نسبت به بسیاری از مواد غذایی دیگر، ماندگاری بسیار بالاتری دارند. این محصولات توسط دستگاه‌های کنسرو پرکن آماده می‌شوند؛ به ‌طوری‌که ابتدا محصول اصلی کنسرو از مواد اولیه‌ای همچون لوبیا، گوجه، ماهی، نخودفرنگی، ذرت و غیره تهیه شده و سپس در دما و فشار مناسب، این مواد در ظروف عایق و دربسته قرار داده می‌شوند تا مدت ‌زمان زیادی سالم باقی ‌مانده و از فساد آن‌ها جلوگیری شود.

دستگاه‌های پخت

دستگاه‌های پخت غذا را می‌توان از مهم‌ترین تجهیزات صنایع غذایی دانست. این دستگاه‌ها نقش اصلی در تولید مواد غذایی مختلف دارند. بسته به نوع محصول غذایی تولیدی، از دستگاه‌های پخت متفاوتی استفاده می‌شود. ممکن است یک کارخانه چندین نوع از دستگاه‌های پخت مختلف را در خط تولید خود به کار گیرد. از انواع دستگاه‌های پخت می‌توان دستگاه‌های فر، اجاق‌ها، بخارپزها، سرخ‌کن، دستگاه‌های گرم‌کن و غیره را نام برد. در تولید محصولات مختلفی همچون نان، کیک‌، پیتزا و حتی تنقلاتی همچون چیپس و پفک از دستگاه‌های پخت استفاده می‌شود.

دستگاه‌های خشک‌کن

رطوبت همواره از عوامل اصلی فاسد و خراب‌ شدن مواد غذایی به شمار می‌رود. در نتیجه در تولید غالب مواد غذایی، فرایندی وجود دارد که در طی آن رطوبت اضافی محصولات گرفته می‌شود تا ماندگاری آن به حداکثر زمان خود برسد. در واقع خشک ‌کردن نه‌ تنها از خراب‌ شدن زودهنگام محصولات خوراکی جلوگیری می‌کند، بلکه باعث می‌شود طعم و مواد مغذی آن بیشتر باقی بماند. برای انجام این فرایند از دستگاه‌های خشک‌کن استفاده می‌شود. خشک‌کن‌ها برای جذب رطوبت موادی همچون سبزیجات، میوه‌ها و غیره استفاده می‌شود.

دستگاه‌های بسته‌بندی مواد غذایی

دستگاه‌های خشک‌کن

یکی از کلیدی‌ترین بخش‌های تولید برای همه محصولات، مرحله بسته‌بندی آن‌هاست. بسته‌بندی محصولات غذایی علاوه بر اینکه به سالم رسیدن آن به دست مشتری کمک می‌کند، ظاهر و شکلی بهتر نیز برای آن فراهم می‌آورد که جذب مخاطب بیشتری داشته باشد. این کار با دستگاه‌های بسته‌بندی امکان‌پذیر است. این دستگاه‌ها انواع گوناگونی دارند که در ادامه دو مورد از مهم‌ترین و پرکاربردترین آن‌ها معرفی می‌گردند.

دستگاه بسته‌بندی بالشی

یکی از انواع متعدد تجهیزات بسته‌بندی، دستگاه‌های بسته‌بندی بالشی یا پیلو پک هستند. دستگاه‌های بسته‌بندی بالشی برای بسته‌بند‌ی‌هایی که تک‌عددی هستند و یا قابلیت چیده شدن در آن را دارند، مناسب است و کاربرد بیشتری دارد. این دستگاه خود دارای دو نوع سه طرف دوخت و چهار طرف دوخت است. محصولاتی همچون ساندویچ‌های آماده، لواشک‌های پذیرایی، شکلات‌ها، انواع ماکارونی و لازانیا و خوراکی‌هایی همچون کیک و کلوچه و مواردی از این ‌قبیل، توسط این دستگاه بسته‌بندی و آماده عرضه به بازار می‌گردند.

دستگاه بسته‌بندی توزین دار

دستگاه بسته‌بندی توزین دار نیز یکی دیگر از ماشین‌آلات پرکاربرد بسته‌بندی است که کاربرد اصلی آن برای مواد گرانولی است. از آنجایی‌که این دستگاه، مواد غذایی را بر حسب وزن آن‌ها بسته‌بندی می‌کند، به آن توزین دار گفته می‌شود. برای آن دسته از خطوط تولیدی که علاوه بر ابعاد و حجم یکسان بسته‌بندی، وزن برابر آن‌ها نیز اهمیت بسیار زیادی دارد، این نوع از تجهیزات بسته‌بندی پیشنهاد می‌شود. این دستگاه خود نیز در انواع مختلف مانند دو توزین و چهار توزین، پودری، ساشه‌ای و غیره وجود دارد.

جمع‌بندی

در راه‌اندازی خطوط تولید مواد غذایی، شناخت دستگاه‌ها و تجهیزات مورد نیاز از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. خرید دستگاه های صنایع غذایی علاوه بر تأمین کیفیت و ایمنی محصولات تولیدشده، در فرایند تولید نیز کارایی بالایی دارد و به کاهش هزینه‌ها کمک شایانی می‌کند. در نتیجه خرید این تجهیزات برای راه‌اندازی خطوط مواد غذایی باید با بیشترین شناخت و دقت انجام شود تا بهترین نتیجه در تولید محصول موردنظر حاصل شود. برای خرید خطوط تولید مواد غذایی یا دریافت مشاوره‌های لازم در این زمینه می‌توانید با مشاورین مجموعه شب‌چره به شماره ۰۹۰۲۲۲۵۳۶۲۰ تماس بگیرید.

تحریریه پایگاه اطلاع رسانی صنعت

تحریریه پایگاه اطلاع رسانی صنعت، کارِ گردآوری و ترجمه مقالات و همچنین تولید و انتشار اخبار مدیریتی را انجام می دهد. این فعالیت علاوه بر فعالیت گروه علمی پایگاه اطلاع رسانی صنعت می باشد که همگی زیر نظر سید حمیدرضا عظیمی است. همواره می توانید از طریق شماره تلفن 02122968244 با تحریریه Myindustry در ارتباط باشید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا