یادداشت‌های مدیریتی

فرزندانمان را در امور مالی شریک کنیم

روزی از پسر ۱۶ ساله‌ام پرسیدم که درباره پول چه چیزهایی می‌داند و او خیلی بی‌تفاوت در پاسخ گفت: مسلماً چیزی نیست که روی درخت سبز بشه. با توجه به شخصیت و میزان سن وی، پاسخ طنز آمیزی به نظر می‌رسید اما حقیقتی غیر قابل انکار و نکته‌ای مهم که در سطح جهانی به آن توجه می‌شود این است که برای کسب پول باید به سختی کار کرد و به دقت از آن محافظت کرد.

بی‌ثباتی اقتصاد جهانی طی پنج سال گذشته اهمیت آموزش مدیریت امور مالی به فرزندان را افزایش داده است. آغاز این روند از سنین پایه می‌تواند مهارت‌ها و آموزه‌های سودمندی را در اختیار فرزندان قرار دهد تا در طول زندگی خود به درستی آن‌ها را مورد استفاده قرار دهند. مطالعات مختلفی در این زمینه انجام گرفته اما اکثر آن‌ها دیدگاه مشترکی در رابطه با آغاز این روند از سنین پایه برای نهادینه شدن دانش امور مالی در فرزندان دارند.

هر گروه سنی از علائق، میزان تمرکز و توجه مختلفی برخوردار هستند. از این رو برای هر گروه سنی روش‌های مختلف آموزشی می‌تواند مورد استفاده قرار بگیرد. در ادامه روش‌های ساده‌ای که می‌توانند به والدین در آموزش هر چه بهتر مدیریت امور مالی به فرزندانشان کمک کند، معرفی می‌کنیم.

استفاده از طرح پس انداز

پس انداز کردن برای فرزندان خود را از سنین پایه آغاز کرده و آن‌ها را نیز در این روند شریک کنید. خرید یک قلک و آموزش نحوه پس انداز پول برای چیزهای کوچکی که قصد خرید آن را دارند، یکی از ساده‌ترین روش‌هایی است که می‌توان مورد استفاده قرار داد. با افزایش سن، فرزندان خود را به بانک برده و برایشان حساب پس انداز افتتاح کنید. در هر مرحله از این اقدام آن‌ها را شریک کرده و اجازه دهید برخی از مسئولیت‌ها را بر عهده بگیرند.

بررسی‌های مختلف این موضوع را به اثبات رسانده است که عادت‌های خوب و مناسب در سنین پایه بسیار بهتر و سریع‌تر از زمان بزرگسالی نهادینه می‌شوند. با فرزندان خود گفت‌و‌گوهای دوستانه انجام داده و تجربیات خود را در در رابطه با پول و امور مالی با آن‌ها در میان بگذارید. ما اغلب هزینه‌های خانواده و قبوض را در دسترس فرزندانمان قرار نمی‌دهیم اما باید به این نکته توجه داشته باشیم که مشاهده یکی از بهترین روش‌های یادگیری است.

درباره این قبیل موضوعات که به صورت ماهیانه به آن‌ها رسیدگی می‌کنید با فرزندان خود گفت‌و‌گو کنید. به عنوان مثال چگونه امور مالی خود را مدیریت می‌کنید؟ چگونه قبوض مختلف را پرداخت می‌کنید؟ از چه روش‌هایی برای پرداخت استفاده می‌کنید؟ تشویق فرزندان برای شرکت و اداره بخشی از امور مالی خانواده نه تنها دانش مالی آن‌ها را افزایش می‌دهد بلکه آن‌ها را نسبت به اموری که باید در یک خانواده بر عهده بگیرند، آگاه می‌سازد.مدیریت مالی

مشارکت فرزندان در طرح‌های کوچک

برخی مواقع برنامه ریزی برای تعطیلات آخر هفته این اجازه را می‌دهد تا برخی از مهارت‌های اولیه فرزندان خود در رابطه با برنامه ریزی و بودجه بندی را مورد آزمایش قرار دهید. پس مسئولیت برنامه ریزی برای یک روز تعطیل را بر عهده فرزندان خود بگذارید. اجازه دهید تا آن‌ها ایده‌های خود را مطرح کنند و سازمان دهی برای بودجه مورد نیاز را بر عهده بگیرند. این روشی معقول و جالب برای آموزش و همکاری تمامی اعضای خانواده است.

آموزش در سفر

بازار ارزهای خارجی برای افراد بزرگسال دنیایی پیچیده محسوب می‌شود، حال اجازه دهید تا فرزندانتان وارد این دنیا شوند! در یک سفر خارجی می‌توانید مفهوم و ابعاد مختلف واحد پول را به فرزندان خود معرفی کنید. با آن‌ها در رابطه با ارزهای مختلف که ممکن است با آن‌ها سر و کار داشته باشند گفت‌و‌گو کرده و در صورت امکان از وسایل و سکه‌های مختلف برای درک هر چه بهتر این موضوع استفاده کنید.

این اقدام می‌تواند توجه آن‌ها را به ابعاد بین المللی پول و امور مالی جلب کند. باید زمان مشخصی را برای آموزش مهارت‌های ساده‌ای که می‌توانند مرز بین آینده خوب و یا بحرانی فرزندانتان را مشخص کنند، اختصاص دهید. دانش مالی مهارتی مهم محسوب می‌شود که نیاز به آموزش و یادگیری دارد و والدین مسیری طولانی برای کمک به فرزندانشان در این زمینه پیش رو دارند.

در همین ارتباط مطالعه مطلب « 5 درس مالی که باید به کودک خود بیاموزید » توصیه می شود.


منبع: پول نیوز

سید حمیدرضا عظیمی

سید حمیدرضا عظیمی، دانش آموخته مهندسی صنایع دانشگاه صنعتی امیرکبیر در مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد مدیریت بازرگانی با گرایش بازاریابی از دانشگاه شهید بهشتی و دکتری مدیریت از دانشگاه علامه طباطبایی که از سال 1382 فعال فضای تجارت الکترونیک بوده و هم اکنون از مدرسین مدیریت بازاریابی و به طور مشخص بازاریابی اینترنتی (Digital Marketing) است. رزومه کامل من را اینجا ببینید

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا