۶ فرق گالوانیزه گرم و سرد که باید بدانید!
۶ فرق گالوانیزه گرم و سرد که باید بدانید!
آشنایی با تفاوت گالوانیزه گرم و سرد زمانی که صاحب یک کسب و کار صنعتی باشید و این محصول ماده اولیه آن باشد، ضروری است. به ویژه که ورق های گالوانیزه از محبوبترین محصولات فولادی در صنایع هستند و به دلیل کیفیت بالا، مقاومت خوب و … کاربرد زیادی در تولید محصولات مختلف دارند. با توجه به اهمیت و محبوبیت این محصول بر آن شدیم تا این مطلب را به بررسی تفاوتهای گالوانیزه سرد و گرم اختصاص دهیم.
فرآیند گالوانیزاسیون چیست؟
گالوانیزاسیون فرآیندی است که طی آن یک ورق فولادی معمولی به ورقی مقاوم نسبت به ضربه، فشار، حرارت و خوردگی تبدیل میشود. هر چند فلزات به خصوص فولاد از مقاومت بالایی برخوردار هستند و تحمل خوبی نسبت به فشار دارند، اما در برابر خوردگی مقاومت چندانی نداشته و در اثر استفاده غیراصولی دچار مشکلات مختلف مانند خط و خش ، ضرب دیدگی، فرورفتگی و … میشوند.
طی فرآیند گالوانیزاسیون یک پوشش مقاوم از جنس فلز روی، سطح ورق های فلزی را میپوشاند. این پوشش، ورق فلزی را ضد زنگ، ضد خوردگی و مقاوم نسبت به ضربات و حرارت میکند. البته این لایه پوششی به حدی نیست که ضخامت ورق را چندین برابر کند بلکه یک لایه بسیار نازک روی سطح ایجاد کرده که تنها مقاومت آن را افزایش میدهد. همین مقاومت موجب می شود ورق گالوانیزه کاربردهای متعددی در صنعت داشته باشد. برای مثال ورق های گالوانیزه به دلیل مقاومت بالا از جمله ورق های مورد استفاده در صنعت ساختمان هستند. فرآیند گالوانیزه کردن فلزات به دو شیوه گرم و سرد انجام میشود که در ادامه تفاوت آنها را بررسی میکنیم.
۶ تفاوت مهم ورق گالوانیزه گرم و سرد
گالوانیزه کردن فلزات و ورق های فولادی به دو شیوه سرد و گرم انجام میشود. در گالوانیزه گرم که یکی از بهترین روشها برای مقاومسازی فلزات است، از مذاب استفاده میشود. به این صورت که ورق فولادی را در ماده پوششی مذاب، غوطهور میکنند تا یک پوسته از مایع روی ورق ایجاد شود. این کار در چند مرحله شامل تمیزکاری فولاد، سرد کردن آن، پوشش مجدد و … انجام میشود.
در مقابل گالوانیزه گرم، گالوانیزاسیون سرد قرار دارد که فرآیندی سادهتر و سریعتر است. در این روش از دستگاههای خاص و پیشرفتهای استفاده نمیشود و شاید جالب باشد که بدانید حتی با یک قلم مو هم میتوان آن را انجام داد.
برای گالوانیزه سرد یک پوشش تک جزئی روی ورق فولادی قرار میگیرد، در دستگاه سرد میشود و لایه مقاوم سطح فلز از این طریق ایجاد میشود. فرآیند ساخت و آمادهسازی تنها یک بخش از تفاوتهای گالوانیزه سرد و گرم است. این دو شیوه گالوانیزاسیون در موارد دیگری هم تفاوت دارند که عبارتند از:
۱٫ مقاومت
مقاومت پوششی که در گالوانیزه گرم روی فلزات ایجاد میشود، نسبت به پوشش ایجاد شده در گالوانیزه سرد بیشتر است. همانطور که گفته شد فرآیند گالوانیزه سرد پیچیدگی روش گرم را ندارد و این موضوع در مقاومت کمتر آن بیتاثیر نیست. به جز مقاومت، حافظت کاتدیک و مقاومت نسبت به فرسایش و سائیدگی هم در گالوانیزه سرد پایینتر از گالوانیزه گرم است.
۲٫ ضخامت
از دیگر مواردی که در خصوص فرق گالوانیزه گرم و سرد میتوان عنوان کرد، ضخامت است. ضخامت پوشش گالوانیزه با توجه به اینکه روش تولید آن در فرآیند سرد و گرم متفاوت است، تفاوتهایی دارد. به طور کل ضخامت لایهها در فرآیند گالوانیزه گرم به دلیل چند مرحلهای بودن و تکرار فرآیند با هدف مقاومسازی، بیشتر از گالوانیزه سرد است.
به علاوه مقدار روی پوششی گالوانیزه سرد نسبت به گالوانیزه گرم کمتر است و این موضوع هم عاملی برای کمتر بودن ضخامت در نوع سرد است.
۳٫ اتصال و چسبندگی
در فرآیند تولید گالوانیزه گرم، به دلیل واکنش شیمیایی بین روی مذاب و ورق فولادی، فلز روی به داخل لایههای فولاد نفوذ میکند و در نتیجه این واکنش شیمیایی، امکان جدا شدن روی از ورق بسیار کم است. حتی زمانی که در سطح ورق خراش ایجاد شود، روی از ورق محافظت میکند. در گالوانیزاسیون به شیوه سرد اما این پروسه اتفاق نمیافتد، به همین دلیل اتصال و چسبندگی روی به لایه فلزی ضعیفتر بوده و احتمال جدا شدن آن وجود ندارد.
۴٫ عمر و دوام
یکی از مهمترین مواردی که در تفاوت گالوانیزه سرد و گرم عنوان میشود، عمر و دوام این محصول است. با توجه به فرآیندی که برای تولید گالوانیزه گرم استفاده میشود، عمر و دوام این نوع از ورق های گالوانیزه به نسبت بیشتر است. البته این به معنی بیکیفیت بودن گالوانیزه سرد نیست بلکه تنها دوام کمتری نسبت به گالوانیز گرم دارد.
۵٫ کاربرد
فرق دیگر گالوانیزه سرد و گرم در کاربرد آنهاست. کاربردهای فولاد ضد زنگ در زندگی روزمره بسیار زیاد است و این موضوع شامل هر دو نوع سرد و گرم میشود. گالوانیزه گرم در مواردی که نیاز به مقاومت و استحکام باشد، کاربرد بیشتری دارد و گالوانیزه سرد در صنایعی که مقاومت چندان مطرح نبوده اما هزینه انجام کار مهم است و تلاش میشود که استفاده از ورق با هزینه کمتری انجام شود، کاربرد بیشتری دارد. به همین دلیل میتوان کاربرد این ورق را بسته به نیاز یا بودجه متفاوت دانست.
از جمله محیطهایی که میتوان از ورق گالوانیزه گرم استفاده کرد، دکلهای مخابراتی، لولههای آب، گاردریلها، دکلهای فشار قوی و برخی تیرهای برق است و از گالوانیزه سرد معمولا در تولید لوله استفاده میشود. به خصوص لولههای تحت فشار با این محصول مقاومت بیشتری خواهند داشت.
۶٫ تفاوت ظاهری
اجسامی که با گالوانیزه سرد پوشش داده میشوند، از سطحی براق و درخشان برخوردار هستند. این در حالی است که پوشش گالوانیزه گرم، به اجسام، ظاهری کدر و مات میدهد. با توجه به این نکات، در مواردی که زیبایی ظاهر اهمیت داشته باشد، گالوانیزه سرد مورد استفاده قرار میگیرد.
بهترین روش گالوانیزه کدام است؟
در این مطلب به بررسی تفاوت و فرق گالوانیزه گرم و سرد پرداختیم و ضمن توضیحی مختصر در مورد هر کدام از این روشها، مزایا و ویژگیهای آنها را معرفی کردیم. اگرچه هر دو روش سرد و گرم، مقاومت خوبی برای فلز ایجاد میکنند اما به دلیل تفاوت عملکرد و روش استفاده، بهتر است در زمان خرید ورق گالوانیزه و یکی از این پوششها به نیاز خود توجه کرد تا بهترین مورد را متناسب با نیاز انتخاب کرد. برای خرید ورق گالوانیزه از مرجعی معتبر پیشنهاد می کنیم حتما به اینجا مراجعه کنید. چرا که می توانید از کیفیت ورق های فولادی عرضه شده مطمئن باشید و با خیال راحت آن را تهیه کنید.