یادداشت‌های مدیریتی

داستان استیو جابز از گاراژ تا اپل و والت دیزنی

استیو جابز نامی آشنا در اذهان مردم جهان است. مجله فوربز در سال ۲۰۱۰ استیو جابز را با ثروت ۵/۵ میلیارد دلار به عنواناستیو جابز صدوسی‌وششمین میلیاردر دنیا معرفی کرده است.

استیون سیمپسون (استیون پل جابز) ‌در ۲۴ فوریه سال ۱۹۵۵ در ویسکانسین آمریکا متولد شد. پدر و مادرش او را رها کردند و زمانی که «پل و کلارا جابز» که زوج جوانی بودند، او را به فرزندخواندگی قبول کردند، حتی فکرش را هم نمی‌کردند که این پسر کوچک روزی غول دنیای الکترونیک و کامپیوتر می شود. پدر و مادر اصلی استیو عبدالفتاح‌جندالی و جوان سیمپسون بودند که بعدها صاحب یک دختر به نام مونا سیمپسون شدند.استیو به دبیرستان کوپرتینو جونیور و هومستد در کوپرتیون کالیفرنیا رفت. جابز به ‌دلیل نقل مکان خانواده و حضور در منطقه «دره سیلیکون» به شرکت هیولت – پکارد (HP) رفت‌وآمـــد می‌کرد و از حضور در سخنرانی‌هایی که در آنجا انجام می‌شد، لذت می‌برد.

هیولت و پکارد قهرمانان او محسوب می‌شدند. وی به زودی در دوره تابستان، شغلی در HP پیدا کرد و در آنجا با استیو وزنیاک آشنا شد. جابز در سال ۱۹۷۲ از دبیرستان فارغ‌التحصیل شد و به کالج ریید در پورتلند، ایالت اورگان رفت. او تنها پس از گذشت یک ترم تحصیل، این کالج را رها کرد، اما همچنان در برخی از کلاس‌های این مدرسه همچون کلاس خط شرکت می‌کرد. جابز در پاییز سال ۱۹۷۴ به کالیفرنیا بازگشت و به همراه وزنیاک شروع به شرکت در جلسات باشگاه کامپیوتر هوم برو کرد. وی سپس در شرکت آتاری، یک شرکت تولید کننده بازی‌های ویدئویی معروف آن زمان،‌ استخدام شد. قصد اولیه او این بود که مقداری پول پس‌انداز کند تا بتواند برای گوشه نشینی و پاک سازی روح خود به هندوستان برود. استیو جابز سپس به همراه یکی از دوستان کالج خود، دانیل کاتک که بعدا اولین کارمند شرکت اپل شد، به هندوستان سفر کرد. کمی بعد جابز به شغل قبلی خود در آتاری بازگشت. در آتاری از او خواسته شد تا تعداد تراشه‌های دستگاه را به حداقل برساند و او که دانش زیادی در این زمینه نداشت از وزنیاک خواست تا به او کمک کند. جابز با انجام این پروژه توانست پول خوبی به‌دست آورد.

اپل

جابز وزنیاک را قانع کرد تا در سال ۱۹۷۶، وقتی جابز ۲۱ ساله و وزنیاک ۲۶ ساله بودند، با این سرمایه شرکت رایانه‌ای اپل را در پارکینگ خانواده جابز راه‌اندازی کنند. هر دو به کمک هم اقدام به ساخت یک کامپیوتر شخصی نمایند. پس از مدتی این دو دوست کوشا و خلاق توانستند یک دستگاه کامپیوتر کوچک شخصی درست کنند و آن را به مغازه‌دار محله نشان دادند. مغازه‌دار که از دیدن آن بسیار متحیر و شگفت‌زده شده بود، به آنها سفارش ساخت ۲۵ دستگاه از این نوع را داد. اندکی بعد آنها تصمیم گرفتند، شرکتی بنا کنند و کار تولید این نوع کامپیوتر را آغاز نمایند. آنها به یاد روزهای خوش تابستان و بازی‌های کودکانه در میان درختان، نام سیب یا اپل را برای شرکت و محصولات خود انتخاب کردند. اولین رایانه شخصی‌ای که جابز و وزنیاک به بازار معرفی کردند، اپل I نام داشت. این محصول به سرعت توانست به فروش بالایی برسد و جابز و وزنیاک را به شهرتی جهانی و سودی فراوان برساند. اپل به سرعت نسخه‌های دیگری از کامپیوترها را به بازار ارائه کرد و کم کم تبدیل به رقیبی جدی برای شرکت‌های بزرگی چون IBM شد. اپل تنها پس از سه سال سودی معادل ۱۳۹ میلیون دلار به‌دست آورد. در دسامبر ۱۹۸۰، شرکت رایانه‌ای اپل به شرکت سهامی عام تبدیل شد و با شاخص ابتدایی عرضه عمومی (IPO) بالایی که کسب نمود، قدرت و نفوذ جابز بیش از پیش افزوده گشت.

جابز در سال ۱۹۸۳ برای حرفه‌ای کردن تیم مدیریت خود، جان اسکالی مدیر فروش شرکت پپسی را به‌عنوان مدیرعامل شرکت استخدام کرد؛ اما به‌زودی بین این دو اختلاف روی داد و جابز با فروش سهام خود شرکت را ترک کرد. وی سپس یک شرکت کامپیوتری دیگر به نام نکست(NEXT) را تاسیس کرد؛ اما این شرکت نتوانست موفق ظاهر شود. به این ترتیب جابز در سال ۱۹۸۶ یک شرکت گروه گرافیک (که بعدها به پیکسار (PIXAR) تغییر نام پیدا کرد) را به قیمت ۱۰ میلیون دلار خرید. وی با این شرکت در ساخت اولین فیلم سینمایی پویانمایی با همکاری شرکت والت دیسنی به نام «داستان اسباب‌بازی» و بسیاری از انیمیشن‌های معروف این شرکت همکاری کرد. وی بزرگ‌ترین سهامدار و عضو هیات مدیره شرکت والت دیسنی است.جابز در سال ۱۹۹۶ و زمانی که اپل شرکت نکست را خرید،‌ مجددا به اپل برگشت و در سال ۱۹۹۹ مدیریت اپل را پذیرفت؛ در حالی که مدیریت شرکت پیکسار را نیز برعهده داشت. سال‌ها است با حقوق یک دلار در سال برای اپل کار می‌کند و این باعث شده است که نام او به‌عنوان «کم حقوق‌ترین مدیر ارشد عملیاتی» در کتاب رکوردهای جهانی گینس ثبت شود. استیو جابز ازدواج کرده و ۴ فرزند دارد.

منبع : روزنامه دنیای اقتصاد،سه شنبه ۱۳ مهر ۱۳۸۹

سید حمیدرضا عظیمی

سید حمیدرضا عظیمی، دانش آموخته مهندسی صنایع دانشگاه صنعتی امیرکبیر در مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد مدیریت بازرگانی با گرایش بازاریابی از دانشگاه شهید بهشتی و دکتری مدیریت از دانشگاه علامه طباطبایی که از سال 1382 فعال فضای تجارت الکترونیک بوده و هم اکنون از مدرسین مدیریت بازاریابی و به طور مشخص بازاریابی اینترنتی (Digital Marketing) است. رزومه کامل من را اینجا ببینید

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا