گذری بر چشم انداز صنعت فولاد در ایران
در چند سال اخیر خودکفایی ایران در صنعت فولاد مورد توجه مسوولان وزارت صنایع و معادن و فعالان این صنعت قرار گرفته است.
خودکفایی در صنعت فولاد از دو جنبه تامین فولاد مورد نیاز صنایع مختلف و دیگری از جنبه خودکفایی در ساخت کارخانههای فولادسازی مورد توجه مسوولان ایرانی است.
ایران به عنوان بزرگترین واردکننده فولاد در خاورمیانه، در نظر دارد تا سال ۲۰۱۴ میلادی در زمینه تامین فولاد مورد نیاز کشور به خودکفایی برسد.
کشور ایران با داشتن ذخایر عظیم سنگآهن، زغال سنگ و گاز طبیعی پتانسیل مناسبی برای تبدیل شدن به یکی از بزرگترین تولیدکنندگان فولاد خام در جهان دارد.
اکنون حدود ۱۴ میلیارد دلار پروژههای مختلف فولادسازی در ایران در دست اجراست که از جمله آنها میتوان به اجرای هشت طرح فولادی در هشت استان کشور اشاره کرد.
همچنین به جزء این هشت طرح، طرحهای دیگری همچون طرح عظیم فولاد هرمزگان نیز آماده بهره برداری است.
قرار است ایران تا سال ۲۰۲۵ میلادی ظرفیت تولید فولاد خام را به چند برابر افزایش دهد.
ایران در سال ۲۰۱۰ میلادی نیز توانست با تولید حدود ۱۲ میلیون تن فولاد خام در رده دوم خاورمیانه، رده هفتم آسیا و رده ۱۷ جهانی از لحاظ تولید این کالای استراتژیک قرار بگیرد.
براساس آخرین آمار منتشر شده از سوی انجمن جهانی فولاد (WSA) تولید فولاد خام ایران در چهار ماهه نخست سال جاری میلادی (۱۱ دی ماه سال ۸۹ تا ۱۱ اردیبهشت ماه سال ۹۰) چهار میلیون و ۴۴۶ هزار تن بوده است.
این میزان نسبت به مدت مشابه سال ۲۰۱۰ میلادی (سه میلیون و ۹۱۴ هزار تن) یعنی قبل از اجرای قانون هدفمندی یارانهها در ایران افزایش ۱۳. ۶ درصدی را نشان میدهد.
در این مدت رشد تولید فولاد خام ایران از کشورهایی همچون چین، هند، آمریکا، فرانسه، آلمان، ایتالیا، اسپانیا، روسیه، اوکراین، کانادا، مکزیک، برزیل، ژاپن و انگلیس که از تولیدکنندگان عمده فولاد خام در جهان به شمار میروند، بالاتر بوده است.
تلاش ایران برای تبدیل شدن به یک غول فولادی در حالی رخ میدهد که صنعت فولادسازی جهان در سال ۲۰۰۸ بحران مالی پشت سر گذاشته و در سال ۲۰۱۰ بیشترین رشد تولید خود را طی ۵۵ سال اخیر تجربه کرده و این رشد در سال ۲۰۱۱ نیز ادامه یافته است.
مهدی غضنفری سرپرست وزارت صنایع و معادن به تازگی خبرداد که ایران تا پایان برنامه پنجم توسعه به یکی از صادرکنندگان فولاد در جهان تبدیل خواهد شد.
در این صورت ایران علاوه بر تامین عمده نیاز خود نیاز بازارهای منطقه را نیز تحت پوشش قرار خواهد داد.
اما خودکفایی در صنعت فولاد از جنبه ساخت کارخانههای فولادسازی نیز برای ایران اهمیت دارد.
محمدمسعود سمیعینژاد سرپرست سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران که سمت مدیرعاملی شرکت فولاد مبارکه اصفهان را نیز بر عهده دارد، عنوان کرد بومی سازی و خودکفایی کامل در صنعت فولاد کشور بزودی تحقق مییابد.
به گفته وی تاکنون بخش اعظم دانش فنی تولید فولاد در داخل کشور بومی شده به طوری که بالغ بر ۹۰ درصد تجهیزات و قطعات این صنعت در داخل کشور ساخته میشوند.
ایران برای رسیدن به خودکفایی در صنعت فولادسازی در حالی تلاش میکند که یکی از معدود کشورهای جهان است که تمام ظرفیتهای لازم همچون گاز طبیعی، سنگ آهن، زغال سنگ، برق و آب را برای تولید اقتصادی فولاد خام در اختیار دارد.
در میان کشورهای خاورمیانه ایران تنها کشوری است که وابستگی چندانی به واردات سنگآهن ندارد، زیرا ذخایر مناسبی از سنگآهن دارد که میتواند از آن در تولید فولاد خام استفاده کند.
همچنین پیشبینی میشود که ذخایر سنگآهن در پنج منطقه اصلی به بیش از ۴. ۵ میلیارد تن برسد.
ایران دارای ذخایر ارزشمندی از زغالسنگ باکیفیت است که در تولید فولاد خام کاربرد دارد.
بنابر این گزارش، ایران بعد از روسیه و قطر دارای سومین ذخایر گاز طبیعی در جهان است. زیرساختهای استفاده از آب و برق موردنیاز صنایع نیز در ایران به میزان قابل توجهی ایجاد شده است.
بنابراین تردیدی نیست که ایران در آیندهای نه چندان دور به یکی از غولهای فولادسازی منطقه و جهان تبدیل میشود.
منبع: پول نیوز