شرکت‌ها

۱۰ ماده شیمیایی خطرناک و کشنده دنیا

همه ی مواد شیمیایی مورد استفاده در صنایع مختلف که هر ساله در مقادیر بسیار زیاد خریداری می شوند ایمن نیستند و می توانند بسیار خطرناک باشند و برای افرادی که با آنها در ارتباط مستقیم هستند بسیار خطرناک باشند. ما در ادامه به بررسی ۱۰ ماده خطرناک و کشنده که در صنایع گوناگون مورد استفاده قرار می گیرند، می پردازیم.

اما در ابتدا با بدانیم که مواد شیمیایی خطرناک را بر چه اساس دسته بندی می کنند؟

نکته مهم قبل از هر کاری !!!!!!! احتیاط

هنگام کار و استفاده از مواد شیمیایی در صنایع گوناگون باید به مواد مورد استفاده بسیار دقت کرد و با نکات ایمنی هنگام کار با هر یک از این مواد آشنا بود. ما در این مقاله ۱۰ مورد از پرکاربردترین مواد شیمیایی که در صنایع زیادی مورد استفاده قرار میگیرند و خطرناک هستند رو بررسی کرده ایم ولی مواد خطرناک بسیار زیاد دیگری نیز وجود دارد که که پیشنهاد می شود برای آگاهی از این مواد و نکات ایمنی هنگام کار با این مواد، به سایت های معتبر مواد شیمیایی مثل شرکت بیسموت که در زمینه مواد شیمیایی فعالیت می کنند مراجعه کنید.

دسته بندی مواد شیمیایی خطرناک

طبقه بندی مواد شیمیایی بر اساس ماهیت خطرناک آنها یک فرآیند پیچیده و چندوجهی است که به طور پیچیده با اصول بهداشت صنعتی، سم شناسی و استانداردهای نظارتی گره خورده است. مرحله اول، شامل طبقه بندی مواد شیمیایی به کلاس های خطر مختلف مانند اشتعال پذیری، خورندگی، واکنش پذیری و سمیت است.

  • اشتعال پذیری: مواد شیمیایی از نظر پتانسیل اشتعال و حفظ احتراق ارزیابی می شوند. این شامل ارزیابی نقاط اشتعال، دمای اشتعال و حدود اشتعال آنها می شود. مواد بر اساس این معیارها به دسته هایی مانند مایعات قابل اشتعال، گازها یا آئروسل ها طبقه بندی می شوند.
  • خورندگی: این طبقه بندی پتانسیل یک ماده شیمیایی برای ایجاد تخریب یا تغییرات غیرقابل برگشت در بافت انسانی در محل تماس یا خوردگی فلزات را ارزیابی می کند. مقدار pH، همراه با توانایی ماده برای آزاد کردن گرما هنگام تماس با رطوبت، نقش مهمی در این تعیین دارد.
  • واکنش پذیری: این شامل ارزیابی پایداری یک ماده شیمیایی و احتمال انجام واکنش های خطرناک مانند پلیمریزاسیون، تجزیه، یا واکنش با آب است. عواملی مانند وجود گروه های ناپایدار درون مولکول، سازگاری با سایر مواد و شرایطی مانند دما و فشار در نظر گرفته می شوند.
  • سمیت: جنبه محوری طبقه بندی شیمیایی، این شامل ارزیابی پتانسیل یک ماده شیمیایی برای ایجاد اثرات مضر بر قرار گرفتن در معرض است. این از طریق مطالعات و داده های مختلف در مورد LD50 (دوز کشنده)، LC50 (غلظت کشنده)، اثرات قرار گرفتن در معرض مزمن، سرطان زایی، سمیت تولید مثلی و سمیت اندام خاص تعیین می شود.

علاوه بر این دسته بندی های اولیه، جنبه های دیگری مانند خطرات زیست محیطی (به عنوان مثال، سمیت آب، پتانسیل تخریب لایه ازن)، و خطرات خاص (مانند خفگی، حساس کننده ها) نیز در نظر گرفته می شود. سیستم جهانی هماهنگ طبقه‌بندی و برچسب‌گذاری مواد شیمیایی (GHS) یک رویکرد استاندارد شده را ارائه می‌کند که شناسایی و ارتباط خطرات شیمیایی را تسهیل می‌کند.

آمونیاک

آمونیاک به شدت برای سیستم تنفسی تحریک‌کننده است و در صورت استنشاق در غلظت‌های بالا می‌تواند باعث آسیب شدید به ریه‌ها شود. همچنین خطر تحریک پوست و چشم در تماس را به همراه دارد. قرار گرفتن در معرض سطوح بالای آمونیاک می تواند منجر به ناراحتی تنفسی و حتی کشنده شود. این ماده در دسته مواد سمی و خورنده طبقه بندی می شود.

 

10 ماده شیمیایی خطرناک و کشنده دنیا

بنزن

بنزن یک ماده سرطان زا شناخته شده است. قرار گرفتن در معرض طولانی مدت می تواند منجر به اختلالات خونی جدی، از جمله سرطان خون شود. این ماده می تواند بر مغز استخوان تاثیر بگذارد و می تواند باعث کاهش گلبول های قرمز خون شود و منجر به کم خونی شود. همچنین هنگام استنشاق سمی است و می تواند باعث سرگیجه، سردرد و بیهوشی شود. این ماده در دسته مواد سمی و سرطان زا طبقه بندی می شود.

فرمالدئید

این ماده شیمیایی یک محرک قوی برای غشاهای مخاطی است و باعث ناراحتی چشم، بینی و گلو می شود. همچنین سرطان زا است و با سرطان بینی و ریه مرتبط است. قرار گرفتن طولانی مدت در معرض این ماده می تواند منجر به مشکلات تنفسی شدید شود. این ماده نیز در دسته مواد سمی و سرطان زا دسته بندی می شود.

اسید هیدروکلریک

اسید کلریدریک بسیار خورنده است و می تواند باعث سوختگی شدید پوست و چشم شود. استنشاق بخارات آن می تواند باعث تحریک مجاری تنفسی، سرفه، خفگی و ادم ریوی بالقوه کشنده (مایع در ریه ها) شود. این ماده به عنوان به ماده خورنده دسته بندی می شود

هیدروژن فلوراید

این یک ماده شیمیایی بسیار خطرناک است، زیرا می تواند به پوست نفوذ کند و باعث آسیب عمیق بافت شود. استنشاق می تواند به ریه ها آسیب برساند و منجر به سمیت سیستمیک شود. قرار گرفتن در معرض سطوح بالای این ماده به دلیل اثرات خورنده آن می تواند به سرعت کشنده باشد. این ماده در دسته مواد سمی و خورنده دسته بندی می شود.

سرب

سرب یک فلز سمی است که باعث مشکلات سلامتی متعددی به خصوص در کودکان می شود. این می تواند سیستم عصبی را تحت تاثیر قرار دهد، باعث اختلالات شناختی، تاخیر در رشد و در سطوح بالا، می تواند کشنده باشد. قرار گرفتن طولانی مدت در معرض سرب همچنین می تواند باعث آسیب کلیه و سیستم تولید مثل شود. این ماده به عنوان یه ماده سمی دسته بندی می شود.

جیوه

قرار گرفتن در معرض جیوه می تواند به سیستم عصبی، گوارشی و ایمنی آسیب برساند و حتی مقادیر کم آن می تواند بسیار مضر باشد. می تواند رشد عصبی را در جنین و کودکان خردسال مختل کند. مسمومیت با جیوه می تواند باعث لرزش، بی خوابی، از دست دادن حافظه، اثرات عصبی عضلانی، سردرد و اختلالات شناختی و حرکتی شود. این ماده نیز به عنوان یه ماده سمی شناخته می شود.

متانول

مسمومیت با متانول می تواند منجر به تهوع، استفراغ، سردرد و سرگیجه شود و در موارد شدید ممکن است منجر به کوری، کما و مرگ شود. وقتی از طریق پوست جذب شود، استنشاق شود یا بلعیده شود، بر سیستم عصبی مرکزی و عصب بینایی تأثیر می گذارد. این ماده نیز به عنوان یه ماده سمی دسته بندی می شود.

فسفین

قرار گرفتن در معرض گاز فسفین می تواند باعث ناراحتی تنفسی شود و قرار گرفتن در معرض طولانی مدت می تواند منجر به مشکلات ریوی شود. بسیار سمی است و حتی در غلظت های پایین می تواند کشنده باشد. همچنین خطر آتش سوزی و انفجار دارد. این ماده به عنوان یه ماده بسیار سمی و واکنش پذیر دسته بندی می شود.

اسید سولفوریک

این یک ماده شیمیایی بسیار خورنده است که در تماس با پوست یا چشم خطرناک است و می تواند باعث سوختگی شدید شود. استنشاق می تواند دستگاه تنفسی را تحریک کند و قرار گرفتن طولانی مدت در معرض این ماده می تواند منجر به آسیب ریه شود. غبار یا بخار اسید سولفوریک نیز می تواند سرطان زا باشد. این ماده به عنوان یه ماده بسیار خورنده دسته بندی می شود.

منبع: https://echemicals.ir/

تحریریه پایگاه اطلاع رسانی صنعت

تحریریه پایگاه اطلاع رسانی صنعت، کارِ گردآوری و ترجمه مقالات و همچنین تولید و انتشار اخبار مدیریتی را انجام می دهد. این فعالیت علاوه بر فعالیت گروه علمی پایگاه اطلاع رسانی صنعت می باشد که همگی زیر نظر سید حمیدرضا عظیمی است. همواره می توانید از طریق شماره تلفن 02122968244 با تحریریه Myindustry در ارتباط باشید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا