سیستم برنامه ریزی و کنترل تولید کششی و ضرورت استفاده از آن در تولید ناب
سیستم برنامه ریزی و کنترل تولید کششی برخلاف سیستم فشاری از تقاضای پیشبینی شده برای کنترل تولید استفاده نمیکند. این سیستم بر اساس تقاضای واقعی از مواد، قطعات یا محصولات نهایی برنامه ریزی میشود. وقتی سفارش از طرف مشتری وارد سیستم میشود، این سفارش به ایستگاه آخر که معمولا مونتاژ است، میرود. این ایستگاه قطعات مورد نیاز خود را از ایستگاه ماقبل میگیرد و این روال تا ایستگاه اول ادامه مییابد.
مقایسه عملکرد دو سیستم برنامهریزی و کنترل تولید فشاری و کششی در زیر آمده است و علت استفاده از روش کششی در تولید ناب آمده است:
- در سیستم فشاری یک کار وقتی اجازه ورود به خط تولید را دارد که به وسیله یک زمانبندی از پیش تعیین شده خوانده شود ولی در سیستم کششی یک کار وقتی اجازه ورود به خط را دارد که علامت به وسیله وضعیت خط ایجاد شود. به عبارت دیگر، سیستم فشاری زمان خارج شدن قطعه از کارگاه را تعیین میکند در حالی که سیستم تولید کششی کف کارگاه را کنترل میکند.
- سیستم فشاری خروجی را کنترل میکند و WIP را مشاهده میکند( روی آن کنترلی انجام نمیدهد) در حالی که سیستم کششی WIP را کنترل و خروجی را مشاهده میکند.
- سیستم فشاری در انطباق سریع با تغییراتی که در سیستم ایجاد میشود توانایی پاسخ گویی سریع به تغییرات را ندارد و با مشکل مواجه میشود. این تغییرات یا ناشی از نوسانات تقاضا میتواند باشد یا مشکلاتی که در برخی فرایندها صورت میگیرد. لذا برای انطباق با این تغییرات، خط تولید باید برنامه تولید را برای تمامی مراحل تولید به طور همزمان تغییر دهد که این امر بسیار مشکل است. در نتیجه سیستم تولیدی باید در تمام مراحل تولید و به منظور پاسخگویی به نوسانات تقاضا، موجودی اطمینان نگهداری نماید. بنابر این چنین سیستمی اغلب دچار یک عدم توازن از ذخیره موجودی مابین مراحل میشود که این موضوع منجر به ایجاد موجودی بلااستفاده و نیز تجهیزات و کارگران اضافی میشود.از ظرف دیگر، در سیستم کششی در صورت بروز تغییرات در سیستم، احتیاج نیست که برنامه تولید همزمان به همه مراحل صادر شود و تنها لازم است که خط مونتاژ نهایی با تغییرات انطباق یابند که در این صورت کنترل سیستم تولیدی در برابر تغییرات، به راحتی صورت میگیرد.
کامل ترین شکل کشش جریان تک قطعهای است به طوری که اگر سفارش یک مشتری گرفته شود و یک محصول واحد تنها به خاطر آن سفارش ساخته شود این میتواند نابترین سیستم قابل تصور باشد. این روش صددرصد طبق تقاضا کار میکند و موجودی را در حد صفر نگه میدارد.از آنجایی که مشکلات و خطاهای غیر قابل کنترل در جریان تبدیل مواد خام به محصولات نهایی وجود دارند، باید مقداری موجودی در حد ضرورت وجود داشته باشد.
رویکرد کششی روشی است که بیشتر سوپرمارکتها طبق آن عمل میکنند. در واقع، سوپرمارکتها انبارهای سادهای هستند که محصولات نهایی را مستقیما در اختیار مشتری قرار میدهند. در آنجا مقدار مشخصی موجودی در طبقات نگهداری میشوندکه نگهداری آنها نیز اساس نمونههای خرید گذشته و تقاضای مورد انتظار آتی میباشد. مشتری اقلامی را از قفسه ها برمیدارد. متصدی سوپر مارکت به طور دورهای کنترل میکند که چه اقلامی از قفسهها برداشته شده و آنها را جایگزین مینماید. سوپرمارکتها مثال کاملی از یک سیستم کششی هستند.
منابع مورد استفاده در این مطلب:
کتاب انگلیسی:
Feld W.M., Lean Production,1998
این مقاله توسط آقای سید حمیدرضا عظیمی نوشته شده است.