معرفی روشهای اصولی اتصال لوله گالوانیزه با رزوه و بدون رزوه
معرفی روشهای اصولی اتصال لوله گالوانیزه با رزوه و بدون رزوه
لولههای گالوانیزه یکی از محکمترین انواع لوله و اتصالات ساختمانی محسوب میشوند. برخی از انواع لوله گالوانیزه بدون رزوه و برخی از آنها با رزوه هستند. اتصال لوله و اتصالات گالوانیزه رزوه دار به دلیل وجود شیار در انتهای لولهها، بهآسانی انجام میشود، ولی اتصال لوله فلزی بدون رزوه کمی پیچیدهتر است.
نکتهای که باید در نظر داشته باشید، این است که روش اتصال لوله های گالوانیزه در هر دو صورت باید با دقت کافی انجام شود تا هیچگونه نشتی در آنها به وجود نیاید. به دلیل اهمیت بالای این موضوع در اتصالات ساختمانی، ادامه این مطلب را به بررسی این موضوع اختصاص دادهایم. اگر بهدنبال بهترین روش برای اتصال لوله گالوانیزه هستید، مقاله پیش رو را از دست ندهید.
اتصال لوله گالوانیزه رزوه ای؛ وصل کردن لولههای گالوانیزه بدون دردسر
انواع لوله گالوانیزه رزوهای، در ۲ نوع روپیچ یا توپیچ طراحی و تولید میشوند. در انواع لوله و اتصالات گالوانیزه روپیچ، شیارهای لوله یا همان رزوه، روی لوله و در انواع لوله گالوانیزه رزوهای توپیچ، این شیارها درون لوله تعبیه شدهاند. روش اتصال لوله های گالوانیزه رزوهای، پیچیدگی خاصی ندارد؛ فقط کافی است شیار لولهها را درون هم قرار دهید و اتصالات را محکم کنید.
بعد از اتصال لوله های گالوانیزه رزوهای، باید همه رزوهها را با نوار تفلون ببندید. نوار تفلون یک نوار سفید رنگ است که برای چفت شدن و روان کردن رزوهها کاربرد دارد؛ همچنین از بروز نشتی میان لوله و اتصالات گالوانیزه جلوگیری میکند. در آخرین مرحله از اتصال لولههای گالوانیزه رزوهای، بعد از محکم کردن اتصال با دست، حتما از یک آچار لوله قوی مانند آچار رونیکس برای نگهداشتن لوله و از یک آچار دیگر برای سفت کردن اتصالات لوله گالوانیزه استفاده کنید.
اتصال لوله گالوانیزه بدون رزوه؛ استفاده از کوپلینگ برای اتصال لولهها
برای اتصال لوله فلزی بدون رزوه، به انواع بوشن گالوانیزه یا کوپلینگ که نمونهای از اتصالات گالوانیزه محسوب میشوند، نیاز خواهید داشت. در ادامه روش اتصال لوله های گالوانیزه بدون رزوه را به صورت مرحلهبهمرحله بررسی میکنیم.
مرحله اول؛ اندازهگیری قطر لوله و اتصالات گالوانیزه
برای اتصال لوله فلزی بدون رزوه به کوپلینگ نیاز داریم. کوپلینگ نمونهای از اتصالات گالوانیزه است که برای آببندی و جلوگیری از بروز نشتی در لوله و اتصالات گالوانیزه کاربرد دارد. برای انتخاب کوپلینگ باید قطر لوله و اتصالات گالوانیزه را با دقت اندازهگیری کرده و متناسب با قطر آنها، کوپلینگ مناسب را تهیه کنید.
هنگام اندازهگیری قطر لوله و اتصالات گالوانیزه حتما به این نکته توجه کنید که قطر درون لولهها با بیرون آنها متفاوت است. با در نظر گرفتن اندازه قطر داخلی و خارجی لولههای گالوانیزه، میتوانید کوپلینگ مناسب را انتخاب کنید. کوپلینگها بهصورت انعطافپذیر و ثابت در ابعاد مختلف تولید میشوند. قطر کوپلینگهای انعطافپذیر یا پلهای، متناسب با قطر لولههای گالوانیزه افزایش پیدا میکند.
مرحله دوم؛ بررسی هموار بودن سطح لولهها
اکثر لولههای گالوانیزه، به دلیل داشتن پوشش روی، سطح ناهمواری دارند. پیش از اقدام برای بهکارگیری روش اتصال لوله های گالوانیزه بدون رزوه، ابتدا باید هموار بودن سطوح لولهها را در نظر بگیرید. اگر سطح لولههای گالوانیزه هموار باشد، استفاده از کوپلینگ استاندارد، بهخوبی جواب میدهد. درصورتیکه سطح لولهها ناهموار باشد، باید از کوپلینگهای تخصصی که برای سطوح ناهموار طراحی شدهاند، استفاده کنید.
مرحله سوم؛ تراز و آماده کردن لولههای گالوانیزه
پیش از اتصال لوله فلزی بدون رزوه باید با استفاده از یک تراز، از گرد بودن انتهای لوله گالوانیزه اطمینان داشته باشید. اگر انتهای لوله گرد نبود، با استفاده از اره و سمباده، آن را به شکل گرد برش دهید و لبههای لوله را هموار کنید. در ادامه آثار چربی و کثیفی را از روی لولهها از بین ببرید تا برای اتصال آماده شوند. کوپلینگ را در مرکز محل اتصال دو لوله قرار دهید و با مداد قسمت انتهای کوپلینگ را با یک خط مشخص کنید.
مرحله چهارم؛ وصل کردن لولههای گالوانیزه بدون رزوه
در مرحله آخر از روش اتصال لوله های گالوانیزه بدون رزوه، باید انتهای لوله بدون رزوه را درون کوپلینگ قرار دهید. انتهای کوپلینگ باید منطبق بر خطی باشد که روی لوله کشیدهاید. این کار را برای هر دو لوله انجام دهید و در ادامه با استفاده از پیچهای بست، لوله و اتصالات گالوانیزه را محکم کنید.
برای اطمینان از محکم بودن بستها، حتما از یک آچار محکم مانند آچار فرانسه رونیکس برای سفت کردن یکنواخت اتصالات استفاده کنید. محکم نکردن بستها و اتصالات گالوانیزه، نشتیهای مخربی را در مسیر لولهکشی ایجاد خواهد کرد. اگر لوله گالوانیزه در محل مرطوب قرار دارد، از کوپلینگهای فولادی ضدزنگ استفاده کنید تا از بروز مشکلات مربوط به زنگزدگی جلوگیری شود.
استفاده از تکنیکهای جوشکاری؛ پیچیدهترین روش اتصال لوله های گالوانیزه
با وجود این که برای اتصال بسیاری از انواع لوله و اتصالات ساختمانی از اینورتر جوشکاری و انواع دستگاه جوش استفاده میشود، ولی این کار برای اتصال لولههای گالوانیزه با پیچیدگیهایی همراه است. برای جوشکاری لولههای گالوانیزه ابتدا باید پوشش گالوانیزه را از روی لولهها برداشت و اقدام به اتصال لوله گالوانیزه کرد؛ بااینحال به دلیل از بین رفتن مقاومت لولههای گالوانیزه در برابر زنگزدگی و خوردگی و بالا رفتن احتمال نشتی در محل جوش، باید مجددا محل درز جوش گالوانیزه شود. این روش برای لولههای گالوانیزه که در محیطهای خورنده قرار دارند و برای مقاومت در برابر خوردگی، احتیاج به پوشش گالوانیزه دارند، مناسب نیست.
در جوشکاری لوله گالوانیزه، با استفاده از یک قطعه الکترود یا تیغه برش، پوشش گالوانیزه از لوله در محل اتصال جدا میشود تا به نقطه جوش دسترسی داشته باشیم. در ادامه میتوان از روشهای جوشکاری زیر برای اتصال لولههای گالوانیزه استفاده کرد:
- جوشکاری قوس الکتریکی فلزات (SMAW)
- جوشکاری قوسی فلزات (GMAW)
- جوشکاری تیگ (TIG)
- جوشکاری الکترومقاومتی (ERW)
پس از جوشکاری، لوله جوش داده شده تحت پوشش جدید گالوانیزه قرار میگیرد. برای جوشکاری لوله گالوانیزه، باید تکنیکهای خاصی به کار گرفته شود تا پوشش گالوانیزه از بین نرود و از آسیب دیدن آن جلوگیری شود. در ضمن، لازم است قبل از جوشکاری، لولهها با دقت بالا بررسی شده و از وجود خط و خش و دیگر نقصهای محتمل، اطمینان حاصل شود.
تجهیزات لازم برای اتصال لولههای گالوانیزه را از رونیکس خریداری کنید
در این مطلب ۳ روش اتصال لوله های گالوانیزه را بررسی کردیم. نکتهای که باید به آن توجه داشته باشید استفاده از ابزار مناسب برای انجام این کار است. بهترین کار استفاده از برخی اقلام و تجهیزات برای آببندی لوله و اتصالات گالوانیزه است؛ از جمله تفلونهای مایع، نوار تفلون، خمیر لولهکشی و کنف. با استفاده از این تجهیزات بهراحتی میتوان انواع روش اتصال لوله های گالوانیزه را به کار گرفت و از بروز نشتی در محل اتصال لولههای گالوانیزه جلوگیری کرد.
همچنین استفاده از ابزار جوشکاری مناسب و آچارهای مناسب برای محکم کردن اتصالات، نکتهای بسیار مهم است. برای مشاهده کلیه این ابزار و وسایل میتوانید به سایت رونیکس سر بزنید و برای تهیه آنها از فروشگاههای معتبر اقدام کنید.